Nyheter

UKRAINA: Kinas utenriksminister sier Beijing vil fortsette å fremme fredssamtaler.
UKRAINA: Kinas utenriksminister sier Beijing vil fortsette å fremme fredssamtaler.

Kinas utenriksminister: – Mulighet for at situasjonen kommer ut av kontroll

Kina er dypt bekymret over at konflikten i Ukraina eskaleres, sier utenriksminister Qin Gang.

Publisert

Kinas utenriksminister Qin Gang sier det er mulighet for at situasjonen i Ukraina kommer ut av kontroll.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Kina skal samarbeide med verdenssamfunnet for å fremme dialog og konsultasjon, ta opp alle parters bekymringer og strebe etter felles sikkerhet, sa Qin i en tale om global sikkerhet tirsdag.

Med henvisning til at det 24. februar er ett år siden Russland gikk inn i Ukraina med soldater, sa utenriksministeren at Beijing skal «fortsette å fremme fredssamtaler».

– Samtidig oppfordrer vi visse land til å umiddelbart slutte med å helle bensin på bålet og til å slutte med å legge skylden på Kina, sa Qin, etter påstander fra USA om at Beijing kan komme til å sende våpen til Moskva. Påstanden er blitt avvist av Kina.

Kina, som i fjor inngikk partnerskap med Russland, har avstått fra å fordømme Russlands invasjon av Ukraina.

Kinesiske myndigheter har uttalt at Beijing denne uken skal legge fram et forslag der målet er å finne en politisk løsning på Ukraina-krisen.

Qin nevnte også Kinas egne interesser i talen og sa at andre land «må slutte med å lage oppstyr ved å rope Ukraina i dag, Taiwan i morgen».

– Vi er imot enhver form for hegemoni, imot enhver utenlandsk innblanding i Kinas affærer, sa utenriksministeren.

Vestlige land frykter at Kina kan ta Taiwan med militærmakt. Kina ser på Taiwan som sitt territorium. Taiwan har vært selvstyrt og atskilt fra Kina siden 1949.

Powered by Labrador CMS