Nyheter:

TEKNOLOGI: President Joe Biden vil bruke mer penger på teknologi og cybersikkerhet.
TEKNOLOGI: President Joe Biden vil bruke mer penger på teknologi og cybersikkerhet.

Biden vil prioritere teknologi, cybersikkerhet og diplomati

Dette er Joe Bidens forsvarspolitikk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

USAs president Joe Biden har offentliggjort en veiledning for forsvarspolitikken han vil føre i løpet av sin presidentperiode. I et 24-siders langt notat, kalt Interim National Security Strategic Guidance, fremmer han hovedprinsippene for sikkerhetspolitikken USA vil føre med Biden i Det hvite hus.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Notatet signaliserer et skifte fra Donald Trumps forsvarspolitikk. Mens forgjengeren viste liten interesse for å spre amerikanske demokratiske verdier til resten av verden, vil Biden at USA skal være et internasjonalt forbilde.

«Vi må vise at vår modell ikke er antikvarisk. Det er den beste måten å realisere håpene om fremtiden», skriver Biden i notatet.

Tre hovedpunkter

Biden oppsummerer grunnmuren i amerikansk sikkerhetspolitikk i tre hovedpunkter:

  • Beskytte og vedlikeholde grunnlaget for USAs styrke, inkludert folket, økonomien, forsvaret og demokratiet.
  • Arbeide for en maktfordeling som stopper og avskrekker fiender fra å kunne true USA og dets allierte.
  • Lede et bærekraftig og åpent internasjonalt system, forankret i sterke demokratiske allianser, partnerskap, multilaterale institusjoner og regler.

Les også: Forventer økt spenning i norske nærområder under Biden

I notatet skriver Biden at diplomati alltid må være førstevalget for å fremme USAs interesser. Men han utelukker heller ikke bruk av makt.

«USA vil aldri nøle med å bruke makt når nødvendig for å forsvare vitale nasjonale interesser. Vi skal sørge for at de væpnede styrkene kan stoppe våre fiender, forsvare vårt folk, våre interesser og våre allierte, og møte trusler som måtte oppstå. Men bruken av militærmakt skal være siste utvei, ikke førstevalget. Diplomati, utvikling og økonomisk statsbygging skal være hovedinstrumentene i USAs utenrikspolitikk», skriver Biden.

Teknologi og cybersikkerhet

Presidenten understreker at han ikke vil at USA skal være bundet opp i evige kriger, og at han vil jobbe for å å avslutte USAs krigføring i Afghanistan.

Økonomisk forslår Biden en overføring av ressurser fra eldre, unødvendige våpensystem til «investeringer i det fremste av teknologi, for å sikre vårt militære og sikkerhetsmessige overtak i fremtiden». Cybersikkerhet blir en av Bidens prioriteringer.

Les også: Biden hardt ut mot Russland, Kina og Iran

President Trump hadde et anstrengt forhold til mange av USAs tradisjonelle allierte. Biden skriver at USA er avhengig av landets partnere rundt i verden.

«Vi kan ikke gjøre dette alene. Derfor vil vi styrke og modernisere alliansene og. vennskapene verden rundt», skriver Biden.

Powered by Labrador CMS