Nyheter

FORTLATER NATO: Jens Stoltenberg i forkant av Nato-toppmøtet i Washington.

- Verden er blitt farligere, Nato er blitt sterkere

Han forlater Nato i en tid som er langt mer farlig og uforutsigbar enn da han tiltrådte, med krig i Ukraina, økende spenninger mot Kina, et digitalt trusselbilde som verden aldri har sett tidligere – for å nevne noe.

– Det har vært et privilegium å få være generalsekretær i Nato i disse ti årene. Det har vært en skjebnetid for vår sikkerhet. Og jeg har fått være en del av den største omstillingen av Nato på flere generasjoner, sier Stoltenberg til NTB i forkant av avskjedstalen i ettermiddag:

Milepæl

Stoltenberg møtte Forsvarets forum i Washington DC i juli, hvor han trakk frem fire toppmøter som har satt seg i hukommelsen. 

– Det som er blant milepælene i min periode, er toppmøtet i Warszawa i 2016. Fordi da fikk vi gjennomslag for for første gang i Natos historie å utplassere kampklare styrker øst i alliansen – i Baltikum og Polen. Det var ingen selvfølge. Det var omstridt den gangen, sier han.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Utplasseringen av styrker var et svar på Russland okkupasjon av Krym i 2014 og krigføringen i Donbas-regionen i Ukraina. Det var også Russland som skulle fremprovosere den neste milepælen, med fullskalainvasjonen av Ukraina i februar 2022.

– Så vil jeg også si at toppmøtene i 2022 og 2023, der vi sikret medlemskap for Sverige og Finland, kanskje spesielt 2022 , da vi fikk det første vedtaket om å invitere Sverige og Finland.

Vanskeligste øyeblikk

Lite visste Stoltenberg da han tiltrådte at Ukraina-krigen skulle bli så altoverskyggende – selv om Russland allerede hadde erobret Krim. Han har tidligere innrømmet at jobben som Nato-sjef ble noe helt annet en det han ventet.

– Hvordan vil du beskrive ditt vanskeligste øyeblikk i Nato?

– Det er den morgenen Russland går til fullskala invasjon av Ukraina. Det var ingen overraskelse, vi visste at det skulle skje. Men det var likevel sjokkerende å se det. Jeg fikk en veldig alvorsfølelse.

– Jeg fikk også en sånn form for ro som jeg får når det er krise. For det er da det gjelder å bevare roen. Egentlig er det først flere dager senere at jeg virkelig tar brutaliteten og lidelsen inn over meg.

Etterpåklokskap

Stoltenberg har tidligere beklaget at han ikke sørget for at Nato gjorde mer for å ruste opp Ukraina i de første årene av krigen, før fullskalainvasjonen i 2022.

– Det er ikke sånn at vi visste i 2014 at det ville bli en fullskalainvasjon i 2022. Men vi visste i 2014 at Russland er villig til å bruke militærmakt mot Ukraina. Det var jo dét som gjorde at vi fra 2014 begynte med tidenes styrking av Nato, noe jeg har holdt på med siden.

Samtidig er det lett å være etterpåklok, påpeker han.

– Det er fordi vi vet hva som skjedde, at vi kan angre i dag. Det var ikke like åpenbart før 2022.

Et av de mest gledelige øyeblikkene han husker, er da det svenske og finske flagget gikk til topps utenfor Nato-hovedkvarteret.

– Det var historisk – og noe som tidligere ble vurdert som utenkelig, sier han.

Vemodig å slutte

Under Stoltenbergs møte med Forsvarets forum i juli,  forteller han at det blir vemodig å slutte etter alle disse årene.

– Jeg har vært her i ti år, dobbelt så lenge som opprinnelig avtalt. Det skulle være i maks fem år. Mest sannsynlig fire. Men det er vemodig, selvfølgelig.

Før invasjonen i Ukraina, hadde Stoltenberg fått jobb som sentralbanksjef. Den måtte han si fra seg. Nå vet han ikke hva han skal gjøre når han er ferdig i Nato.

– Jeg må finne på noe å gjøre. Jeg vet ikke. Jeg kommer helt sikkert til å finne på noe fornuftig å gjøre. Jeg skal gjennomføre dette toppmøtet. Jeg skal være ansvarlig for Nato fram til 1. oktober, sier han. 

Skal bo i Oslo

Utenfor Nato-hovedkvarteret i Brussel dirrer sola fra klar himmel. Selv sitter Stoltenberg i et vindusløst TV-studio og tar imot journalister på løpende bånd. Alle spør om det samme: Hva skal han gjøre nå?

– For å velge en annen vri: Hva er det du i alle fall IKKE skal gjøre?

– Jeg skal definitivt ikke bo et annet sted enn i Oslo, svarer Stoltenberg kontant.

– Alle skriver at du blir ny sjef for sikkerhetskonferansen i München. Men selv vil du ikke bekrefte dette. Hvorfor ikke?

– Nei, for nå er jeg i Nato, og jeg kommer ikke til å si noe om hva jeg skal gjøre etter Nato, så lenge jeg er her.

1. oktober er det slutt. Da går Stoltenberg ut av Nato for siste gang som sjef og overlater stolen til nederlandske Mark Rutte.

Powered by Labrador CMS