Nyheter

FÅR NEI: Jens Stoltenberg får ikke støtte for hans plan for Ukraina.

Får nei til Ukraina-plan av Nato-landene

Flere byråer melder at Nato-landene er negative til Nato-sjef Jens Stoltenbergs plan om en flerårig mekanisme for støtte til Ukraina.

Publisert Sist oppdatert

Kortversjon:

  • Nato-landene har forpliktet seg til å gi Ukraina 40 milliarder euro i militær støtte for det kommende året.
  • Støtten skal formelt undertegnes på Nato-toppmøtet i Washington og fordeles basert på medlemslandenes BNP.
  • Mekanismen for støtten er ment som en buffer mot usikkerhet i støtte, spesielt med tanke på mulige politiske endringer i USA.
  • Dette initiativet er en del av en større Ukraina-pakke og inkluderer overføring av koordineringsansvar fra USA til Nato.

Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.

I månedsvis har Stoltenberg jobbet med en plan om å få på plass en mekanisme for å sikre flerårig militær støtte til Ukraina på minst 40 milliarder euro i året, noe à la det norske, femårige Nansen-programmet.

– Trenger forutsigbarhet

Ukraina trenger løfter om langsiktig støtte, framholdt Stoltenberg da Nato-landenes forsvarsministre samlet seg i Brussel i midten av juni.

Dette skulle blant annet fungere som en buffer mot eventuell framtidig motstand mot støtte til Ukraina, for eksempel om Donald Trump skulle vinne valget i USA, og minimere risikoen for hull og forsinkelser.

I tillegg skulle en slik mekanisme sende et klart signal til Russlands Vladimir Putin om at støtten fra Nato til Ukraina ikke vil dabbe av.

Kun for ett år

Men det ønsket ser Stoltenberg altså ikke ut til å få oppfylt.

Onsdag ble det kjent at Nato-landene vil forplikte seg til å gi Ukraina 40 milliarder euro i militær støtte – men bare for neste år.

En avtale skal formelt undertegnes på Nato-toppmøtet i Washington neste uke, opplyser en diplomat til Reuters.

40 milliarder euro tilsvarer nærmere 460 milliarder kroner og er omtrent på samme nivå som Nato-landene samlet har gitt til Ukraina i året siden krigen brøt ut i februar 2022.

Forpliktelsen skal fordeles på landene ut fra deres bruttonasjonalprodukt (BNP).

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Medlemslandene har som mål å møte denne forpliktelsen gjennom proporsjonale bidrag, heter det i avtalen.

Større pakke

Ukraina er blant topptemaene på toppmøtet, og milliardavtalen er en del av en større Ukraina-pakke som etter planen skal vedtas.

I juni ble det enighet om at Nato skal overta ansvaret for koordineringen av den militære støtten til Ukraina fra USA, som til nå har ledet den såkalte Ramstein-gruppa, en ad hoc-gruppe som oppsto i kjølvannet av den russiske invasjonen.

Også dette anses som en forsikring mot en ny runde med Nato- og Ukraina-skeptiske Trump i Det hvite hus.

Men ettersom USA fortsatt er landet som gir desidert mest våpen til Ukraina, kan tiltaket ha begrenset effekt, erkjenner diplomater.

Toppmøtet i Washington, der også Natos 75-årsjubileum behørig skal markeres, blir Stoltenbergs siste som Nato-sjef. 1. oktober tar nederlandske Mark Rutte over roret.

Powered by Labrador CMS