Nyheter

NETTBRETT: I en del av videoen hentet fra X kan det se ut som nettbrettet viser et kart, samt annen, uidentifiserbar data.

Ukrainske piloter leverer dødelig presisjon ved hjelp av nettbrett

Ukraina kombinerer russiske jagerfly med vestlige våpen og teknologi.

Publisert

Bruk av nettbrett i ukrainske jagerfly

  • Ukrainske jagerfly har blitt utstyrt med nettbrett for å kontrollere vestlige våpensystemer.
  • Nytt utstyr som nettbrett muliggjør integrasjon av avanserte vestlige våpensystemer i sovjetiske fly, og gir dem nye kapasiteter i konflikten med Russland.

Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.

Det ukrainske luftforsvaret skal ha tatt i bruk iPad eller andre typer nettbrett i cockpiten på sine sovjetiske jagerfly for å bruke vestlige luft-til-bakke-våpen, skriver The Warzone.

USAs statssekretær for forsvar og anskaffelser William LePlante bekreftet det på Center for Strategic and International Studies (CSIS) tenketankens årlige Global Security Forum 24. april.

Mye er fortsatt uklart om hvordan nettbrettene faktisk brukes på de ukrainske jagerflyene, men nå er det opptak på X som viser nettbrett montert i cockpiter på ukrainske jagerfly under kamphandlinger eller skarpskyting.

LePlant ble bedt om å gi eksempler på vellykkede militære prosjekter som raskt utviklet kapasiteter til militær bruk. Da trakk han fram bruken av nettbrett i ukrainske jagerfly.

– I samarbeid med ukrainerne har vi klart å ta mange vestlige våpen og få dem til å fungere på deres fly, der det kontrolleres av en iPad som styres av piloten. Og de flyr i strid omtrent en uke etter at de har fått dem, sa han.

LaPlante ga ikke flere detaljer, men det er verdt å merke seg at en nylig utgitt video fra det ukrainske luftforsvaret viser det som skal være en Su-27 Flanker utstyrt med akkurat denne typen system - muligens en iPad, men kanskje også en annen type kommersielt tilgjengelig nettbrett.

Den aktuelle videoen viser Su-27 som bruker amerikanskleverte AGM-88 High-speed Anti-Radiation Missiles (HARMs), som har gitt disse jagerflyene og ukrainske MiG-29 Fulcrums, mulighet til å ødelegge eller sette russiske luftforsvarskapasiteter ut av spill.

Basert på LaPlants kommentarer, virker det som om det samme nettbrettet også er avgjørende for bruk av flere vestlige luft-til-bakke-våpen. Etter at HARM ble integrert, begynte også sovjetiske ukrainske jagerfly å bruke Joint Direct Attack Munition-Extended Range (JDAM-ER) presisjonsstyrte bomber. 

HJELPEMIDDEL: Det faktum at størrelsen på nettbrettet, montert horisontalt, blokkerer viktige instrumenter i cockpiten, antyder at det viser en rekke flydata, samt blir brukt til navigasjon.

Når det gjelder de presisjonsstyrte våpnene, har det blitt antatt at de sannsynligvis blir brukt mot mål med kjente koordinater, der de blir forhåndsprogrammert på flystripen før avgang. Piloten må deretter navigere til området, kanskje også bistått av et nettbrett med GPS-navigasjon, og deretter slippe våpenet, som styres til målet ved hjelp av sitt interne navigasjonssystem.

Selv om det fortsatt er mye som er ukjent om nøyaktig hvordan disse nettbrettene kommuniserer med flyet og de vestlige våpnene de nå bærer, skal de være en viktig brikke i å gi Ukrainas gamle sovjetiske jagerfly nye og dødelige egenskaper.

Powered by Labrador CMS