Nyheter

KLAR TIL STRID: Et fransk SCALP-EG kryssermissil på et ukrainsk SU-24 Fencer taktisk angrepsfly.

Franske kryssermissiler i bruk i Ukraina

Franske kryssermissiler og britiske luft-til-luft-missiler på plass på den ukrainske slagmarken.

Publisert

SCALP-EG er en fransk variant av det britiske Storm Shadow-missilet og er nå offisielt i bruk i Ukraina, skriver The Warzone.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Franske myndigheter annonserte allerede i mai at de ville gi Ukraina kryssermissiler, og i juli bekreftet de avgjørelsen. Det er likevel først nå, etter at president Zelenskyj besøkte en avdeling bestående av SU-24 Fencer taktiske angrepsfly, at SCALP-EG er bekreftet på plass i Ukraina. President Zelenskyj besøkte avdelingen for å feire milepælen.

Les også: Slik organiserer de donasjoner til Ukraina

Så langt i krigen skal den britiske versjonen av kryssermissilet ha vært svært effektivt når det kommer til presisjonsangrep mot viktige russiske mål i Ukraina, skriver The Warzone.

I tillegg skal Ukraina nå også ha tatt i bruk det britiske luft-til-luft-missilet AIM-132 ASRAAM (Advanced Short-Range Air-to-Air Missile) på sine bakkebaserte og mobile luftvernplattformer. Luft-til-luft-missilet er tilpasset slik at det kan avfyres fra systemene på bakken.

Dette er nok et viktig hjelpemiddel for Ukraina, som har et stort behov for luftvernsystemer som kan bekjempe russisk trusler på korte hold i luften, skriver The Warzone.

MILEPÆL: Under sitt besøk hos den ukrainske avdelingen signerte president Zelenskyj et av missilene.
Powered by Labrador CMS