Nyheter:

Et bilde fra det som skal være det israelske atomanlegget i Dimona i Negev-ørkenen øst i Israel. Natt til torsdag skal en rakett skutt opp fra Syria ha slått ned i nærheten av anlegget og luftvernsirener ble utløst.
Et bilde fra det som skal være det israelske atomanlegget i Dimona i Negev-ørkenen øst i Israel. Natt til torsdag skal en rakett skutt opp fra Syria ha slått ned i nærheten av anlegget og luftvernsirener ble utløst.

Israel gjengjeldte rakettangrep fra Syria

Israels forsvar skjøt natt til torsdag raketter over grensen mot Syria etter at de selv var blitt beskutt sørøst i landet.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge Israels forsvar ble luftvernalarmen utløst ved byen Dimona hvor et av landets atomanlegg er, da en rakett ble skutt inn over landet fra Syria. Meldinger kom senere om at en rakett skulle ha slått ned ved byen Abu Kareni, ikke langt fra Dimona og atomanlegget i Negev-ørkenen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Ingenting skal ha blitt ødelagt som følge av rakettnedslaget. Ifølge den israelske armeradioen skjedde det fordi en syrisk luftvernsrobot ble avfyrt mot et israelsk fly, men bommet og fløy deretter inn over israelsk luftrom, skriver Reuters.

Angrepet gjengjeldt

I en uttalelse bekrefter israelsk militære at angrepet ble gjengjeldt og raketter fra israelsk side ble fyrt av mot syriske luftvernbatterier inne i Syria. Ifølge det statlige syriske nyhetsbyrået Sana, skal fire soldater nær hovedstaden Damaskus ha blitt såret av de israelske rakettene.

Natt til torsdag ble rakettnedslaget fra Syria først koblet til den pågående konflikten mellom Israel og Iran. Etter at Natanz-anlegget i Iran, som brukes til å anrike uran, for to uker siden ble rammet av en mindre eksplosjon har Iran har beskyldt Israel for sabotasje mot anlegget og lovet gjengjeldelse.

Gammelt atomkraftverk

I februar ble det kjent at Israel har startet et større byggeprosjekt ved det aldrende atomkraftverket utenfor Dimona. Satellittbilder viste da et nytt byggeprosjekt på størrelse med en fotballbane få meter fra atomkraftverket som er sentralt i landets topphemmelige atomvåpenprogram.

Dimona-anlegget inneholder fra før store underjordiske laboratorier som gjenvinner atombrensel til bruk i Israels atomvåpenprogram. Det er ikke kjent hva det nye anlegget skal brukes til, og den israelske regjeringen har ikke villet svare på spørsmål om det.

Israel har aldri offisielt bekreftet at landet har atomvåpen, men det har vært kjent lenge.

Powered by Labrador CMS