Nyheter

BAKKESTYRKER: Tyrkiske styrker nord i Syria 15. oktober 2019.

Pentagon: Advarer mot opptrapping av konflikten i Syria

Fremskrittene som er gjort i kampen mot IS, vil stå i fare dersom Tyrkia går inn med bakkestyrker i Syria, advarer USA.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tyrkia har gjennomført en rekke bombeangrep i Syria i kjølvannet av bombeeksplosjonen i Istanbul, der seks mennesker ble drept og mange andre såret. Tyrkia hevder at YPG og PKK sto bak angrepet, noe de kurdiske gruppene avviser.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

President Recep Tayyip Erdogan varslet mandag at tyrkiske styrker også vil gå inn med en bakkeoffensiv.

– En eskalering av konflikten, især ved en bakkeoffensiv, vil kunne ødelegge de hard tilkjempede fremskrittene som verden har gjort mot ISIL, og dette vil destabilisere regionen, advarer Pentagons pressesekretær, general Pat Ryder. ISIL er en annen betegnelse på IS.

USA er bekymret for en potensiell bakkekonflikt i Syria og oppfordrer til tilbakeholdenhet. Samtidig forstår de Tyrkias sikkerhetsbekymringer, legger Ryder til.

Må umiddelbart trappes ned

FNs spesialutsending til Syria, Geir O. Pedersen, ber om at konflikten mellom Tyrkia og væpnede kurdiske grupper umiddelbart må trappes ned.

Oppfordringen kom da Pedersen deltok på et møte i FNs sikkerhetsråd i New York tirsdag.

Han uttrykte bekymring for økningen i angrep mellom Tyrkia og kurdisk-ledede Syrian Democratic Forces (SDF) i Nord-Syria. SDF støttes av USA og har spilt en viktig rolle i kampen mot den islamistiske terrorgruppen IS.

Les også: Amerikanske P-8 Poseidon-fly har langtrekkende «glidetorpedo»

Pedersen advarte mot konsekvensene dette kan få for syriske sivile og stabiliteten i regionen.

I Sikkerhetsrådet påpekte Pedersen at det også har vært et økende antall angrep og våpenhvilebrudd i andre deler av Syria, blant annet i opprørskontrollerte deler av Idlib-provinsen.


Powered by Labrador CMS