Nyheter:

HARDT UT: President Joe Biden under den årlige sikkerhetskonferansen i Tyskland - Munich Security Conference - fredag 19. februar.
HARDT UT: President Joe Biden under den årlige sikkerhetskonferansen i Tyskland - Munich Security Conference - fredag 19. februar.

Biden hardt ut mot Russland, Kina og Iran

Understreket at USA under hans ledelse igjen vil søke internasjonalt samarbeid og pleie forholdet til allierte.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

President Joe Biden anklager Russland for å så splid i Europa, Kina for å undergrave verdensøkonomien og Iran for å destabilisere Midtøsten.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Biden sa dette i et videooverført innlegg under sikkerhetskonferansen i München fredag, der han understreket at USA under hans ledelse igjen vil søke internasjonalt samarbeid og pleie forholdet til allierte.

– Sammen kan vi slå tilbake mot den kinesiske regjeringens økonomiske overgrep, tvang og undergraving av fundamentet som det økonomiske systemet i verden er bygd på, sa han.

– Vi må forberede oss på en langvarig strategisk konkurranse med Kina, fortsatte Biden.

– Måten USA, Europa og Asia samarbeider på, for å sikre fred, forsvare våre verdier og fremme velstand på tvers av Stillehavet, vil få større følger enn noe annet vi gjør, sa han.

Anklager Russland

Biden anklaget i innlegget Russland for å så splid, både innad i Europa og i forholdet mellom USA og Europa.

Han understreket også viktigheten av å stå opp mot Iran.

– Vi må møte Irans destabiliserende aktiviteter i Midtøsten og samarbeide med våre europeiske allierte og andre partnere om dette, sa Biden.

Atomavtalen

USA takket nylig ja til en invitasjon fra EU om å gjenoppta atomsamtalene med Iran, med sikte på å berge atomavtalen som tidligere president Donald Trump vendte ryggen til i 2018.

Biden understreket samtidig at hans administrasjon er forberedt på å gjenoppta forhandlingene om det iranske atomprogrammet med FNs sikkerhetsråd, noe som synes å være en advarsel om skjerping av sanksjoner dersom Teheran ikke er med på notene.

Kamp mot klimaendringer

Under innlegget på München-konferansen understreket Biden også behovet for å trappe opp kampen mot klimaendringene.

– Vi kan ikke lenger utsette eller gjøre minst mulig for å møte klimaendringene. Dette er en global eksistensiell krise. Vi kommer alle til å lide under konsekvensene, sa han.

Få timer tidligere kunngjorde Det hvite hus at USA igjen slutter seg til Parisavtalen, som Trump trakk USA fra i november i fjor.

Powered by Labrador CMS