Nyheter

Ny skytefeltbrann: – Blir ikke øvelse før det blir regn

Selvantennende fosfor-rester var trolig årsak til at det ble brann på Forsvarets skytefelt i Åmot i helgen.

BRANNSLUKNING: Forsvarets Bell-helikopter måtte rekvireres fra Rygge for å slukke brannen inne i rød sone. Her er helikopteret i aksjon i 22.30-tiden søndag kveld.
Publisert Sist oppdatert

Tips oss!

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Ved 14-tiden søndag 18. mai ble det oppdaget brann på skytefeltet Regionfelt Østlandet i Åmot. Brannen ble slukket like før kl fire mandag morgen, melder Østlendingen. 

Brannen oppsto inne på skytefeltet, i rød sone, der det kan ligge ammunisjon i feltet. 

Derfor kunne verken helikoptrene fra brannvesenet eller politi settes i slukningsarbeidet, og Forsvarets Bell-helikopter måtte rekvireres fra Rygge ved 20.30-tiden.

Det er andre brann i skytefeltet i uken som gikk, etter at det brant etter skyteøvelse tirsdag. 

Sterk vind

– Sterk vind gjorde at vi ikke kunne ta noen risiko ved å vente og se hvordan brannen ville utvikle seg, forteller Tor Åge Tøsdal, sjef for Regionfelt Østlandet til Forsvarets forum.

Brannen strakte seg ifølge Tøsdal i et belte på 200-300 meter, og slukkearbeidet pågikk over et område en halv kilometers bredde.

Fosfor-rester

Til Østlendingen forklarte Tøsdal at årsaken til brannen var trolig selvantennende fosfor fra røykgranater som har vært brukt inne i skytefeltet i vinter.

BRANNOMRÅDET: SLik så brannen ut søndag ettermiddag.

På grunn av den høye skogbrannfaren er det nå besluttet at all skyteaktivitet i skytefeltet stopper før det blir regn, og det gjøres daglige vurderinger og eventuelle tiltak for brannberedskap.

I tillegg har brannvesen og Sivilforsvaret vannet veisystemet, slik at underlaget er mindre brannfarlig i tilfelle brannen skulle blomstre opp igjen.

VANN: Forsvarets Bell-helikopter fra Rygge hentet vann fra tjernene rundt brannområdet.
Powered by Labrador CMS