Nyheter

UTSATT: En amerikansk soldat bemanner et maskingevær på toppen av et pansret kjøretøy nord i Syria i 2018. Med våpensystemet CROWS kunne soldaten gjort den samme jobben fra innsiden av kjøretøyet.

Kongsberg leverer våpensystemet CROWS til USA

Kongsberg skal levere våpenstasjoner til USAs hær for opptil 15,5 milliarder kroner etter at de fikk gigantkontrakt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er Common Remotely Operated Weapon Station (CROWS) som skal leveres til USA, opplyser selskapet i en pressemelding mandag kveld.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Kongsberg har samlet levert mer enn 18.000 våpenstasjoner fordelt over alle forsvarsgrenene til det amerikanske forsvaret.

– Dette er en viktig milepæl og Kongsberg er stolt over å bli valgt som leverandør til det amerikanske CROWS-programmet de neste fem årene. Vi viderefører og utvider vårt samarbeid med den amerikanske hæren som strekker seg tilbake til 2007, sier Eirik Lie, administrerende direktør i Kongsberg Defence & Aerospace.

Beskytter soldatene

Tidligere har soldater vært sårbare når de har bemannet våpenstasjoner på toppen av sine kjøretøy. Ved hjelp av fjernstyrte våpenstasjoner som CROWS kan soldatene gjøre den samme jobben med bedre beskyttelse fra innsiden av kjøretøyet.

På våpenstasjonen som styres via en fjernkontroll sitter blant annet et kamera som gir soldatene god oversikt over hva som rører seg på utsiden, både dag og natt.

Amerikanske styrker har benyttet seg av systemet i flere skarpe konfliktområder.

Også det norske Forsvaret har denne kapasiteten gjennom Protector Remote Weapon Station (RWS) som er en fjernstyrt våpenstasjon produsert av Kongsberg.


Powered by Labrador CMS