Nyheter

SUSPENDERT: Det tyske forsvaret har suspendert flere gardister etter anklager om seksuelle overgrep og å forfekte høyreekstremt tankegods.

Tyske soldater utestenges for mistanke om høyreekstremisme

Det tyske forsvaret har suspendert seks gardister. De er mistenkt for seksuelle overgrep og for å ha høyreekstreme sympatier.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Høyreekstremisme er et tilbakevendende problem i det tyske forsvaret Bundeswehr.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

De seks, som er del av en bataljon med ansvar for å ta imot utenlandske statsledere, ble trukket ut av aktiv tjeneste etter hendelser som har funnet sted «i en høyreekstrem kontekst», sa en talsmann for det tyske forsvarsdepartementet fredag.

Gruppa skal ha drevet med «perverse innvielses- og drikkeritualer» og utsatte rekrutter for «seksualisert vold», sa talsmannen.

Et vitne sier til Der Spiegel, som avdekket saken, at minst seks soldater i bataljonens andre kompani dannet en høyreekstrem gruppe de selv har gitt navnet «ulveflokken».

Rasistisk hets

Lederen blant dem skal angivelig ha rettet rasistisk hets mot soldater med minoritetsbakgrunn.

Les også: Etterlyser bedre familiepolitikk - frykter flere vil slutte

En soldat med en grad tilsvarende korporal skal ha gått med en t-skjorte med slagordet «Sonnenstudio 88», på norsk solstudio 88. Tallet 88 er kode for «Heil Hitler» i nynazistiske kretser, da bokstaven H er tall nummer åtte i alfabetet.

De angivelige episodene «gjør skam på oss alle sammen», sa talsmannen. Bundeswehr vil «gjøre alt» for å bli kvitt soldatene, heter det.

Flere saker

Den tyske regjeringen har i flere år vært bekymret for at enkelte soldater, inkludert soldater i spesialstyrkene, sympatiserer med høyreekstreme grupper.

Elitestyrken KSK ble delvis oppløst i 2020 etter at det ble stjålet krigsmateriell og flere soldater ble sett da de gjorde nazihilsen på fest.

Les også: Denne vognen skal rydde vei for manøveravdelingene

I juni ble en tropp som var utstasjonert i Litauen, hentet hjem etter anklager om rasistisk og antisemittisk oppførsel.

Powered by Labrador CMS