Nyheter:

FORSLAG TIL SJEFEN: Hovedverneombud i Forsvaret, Thomas Norman Hansen.

Hovedverneombudet vil ha varsling utenom sjefene

Dagens system er litt som bukken og havresekken, mener hovedverneombud i Forsvaret, Thomas Norman Hansen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Thomas Norman Hansen er nyansatt hovedverneombud i Forsvaret (FHVO) og fronter et forslag til forsvarssjefen om å «ta varsling ut av linja.»

I dag er det slik at den som vil varsle om et kritikkverdig forhold i Forsvaret, kan varsle til en av sine nærmeste sjefer. I Forsvaret kalles det å varsle i linja. Men Hansen ønsker altså å endre på dette.

– Det er et felles forslag som alle hovedverneombud i Forsvaret har kommet frem til fordi vi ønsker at sjefene lokalt skal konsentrere seg om å ta vare på folkene sine. Og ikke drive med undersøkelser som de gjerne ikke har fullgod kompetanse til, sier Hansen til Forsvarets forum.

Hansen med flere ønsker å sentralisere og profesjonalisere varsling et sted i Forsvaret slik at varsler blir håndtert bedre.

– Vi har ikke tenkt på ennå hvor det skal ligge, men vi har snakket om at det kanskje bør ligge over sektorer så det er felles for Forsvarsbygg, Forsvaret og Forsvarsmateriell.

Les også: – Nå må Forsvaret reagere

Sjekket 170 saker

Debatten om varsling har engasjert mange i Forsvaret spesielt og i samfunnet generelt. Forsvarets forum publiserte i september et spesialnummer med en lang tittel: «Til Forsvarssjefen. Disse varslene og dommene er toppen av isfjellet. Nå må du rydde opp.»

For å undersøke hvordan varslings-saker blir håndtert i Forsvaret, samlet Forsvarets forum informasjon om nærmere 170 saker fra 2017 og frem til sommeren 2022. Blant dem som sto frem var Jenny Lillevold. Hun sa opp jobben i Forsvaret etter å ha vært gjennom en varslingsprosess.

– Bukken og havresekken

Ifølge FHVO Hansen er dagens system «litt som med «bukken og havresekken», at man må undersøke seg selv, og finne ut hva man selv gjort galt.

– Vi får dermed ikke gode nok undersøkelser. Selv om man kanskje er habil er det utrolig viktig at organisasjonen rundt har tillit til undersøkelsen.

– I en avdeling blir det normalt ganske raskt tette bånd: Ikke så tette at man blir inhabil, men tette nok til at man mister tilliten. Og jeg tror det vi ser nå er at samfunnet har mistet tilliten til at vi er i stand til å undersøke varsler på en ordentlig måte.

Hansen minner om at prestetjenesten er en førstelinjeinstans som mange snakker med, og som kan veilede videre. Presten er tilgjengelig for samtale om det soldaten selv måtte ønske, og har taushetsplikt.

Les også: Forsvarssjefen: – Jeg er en forkjemper for åpenhet

– Konstruktive tilbakemeldinger

Forsvarets forum la frem Hansens sitater for Forsvaret, med spørsmål om forsvarssjef Eirik Kristoffersen ønsker å kommentere. Oberstløytnant Per Espen Strande er talsperson for Forsvaret.

– Forsvaret evaluer sitt varslingssystem, svarer Strande i en epost til Forsvarets forum, med henvisning til at PwC lager en rapport.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Strande skriver videre:

– FHVO og andre bidrar på en meget god måte med konstruktive tilbakemeldinger og innspill. Forsvaret ønsker per nå ikke å kommentere på enkeltforslag fra ulike aktører.

– PwC sin rapport er ventet ferdig tentativt 1. november, opplyser Strande.

Forsvarets forum har tidligere omtalt PwC-rapporten som er på gang, blant annet i intervjuer med HR-befal i Garden Amanda Bergh, og sjef Forsvarsstaben Elisabeth Natvig.

Powered by Labrador CMS