Nyheter

LAGMANNSRETTEN: Gulating lagmannsrett avsier dom onsdag 20. desember.

Dommen etter Helge Ingstad-forliset kommer onsdag

Onsdag vil Gulating lagmannsrett avsi dom i ankesaken mot vaktsjefen som ble tiltalt etter at fregatten Helge Ingstad kolliderte og sank i 2018.

Publisert

Gulating lagmannsrett opplyser i en pressemelding at dommen vil bli avsagt onsdag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Den tiltalte vaktsjefen på fregatten ble funnet skyldig i uforsvarlig navigering og dømt til 60 dagers betinget fengsel i Hordaland tingrett i vår. Han anket dommen og saken har vært til behandling i Gulating lagmannsrett i høst.

Påtalemyndigheten la i lagmannsretten ned samme påstand som i tingretten, om betinget fengsel i 120 dager. Vaktsjefens forsvarer la ned påstand om frifinnelse.

Dissens i tingretten

Dommen fra tingretten ble satt til 60 dagers betinget fengsel, nedjustert fra påtalemyndighetens påstand om 120 dager. Dette ble begrunnet med den lange tiden som har gått fra ulykken til saken kom opp for retten. 

Én av dommerne fra tingretten tok dissens og noterte at å dømme vaktsjefen ville ha «liten eller ingen individualpreventiv virkning». 

Han bemerket også at det var «underlig» at en «så junior utøver i den spisse ende» kan få skylden for en systemsvikt. 

Vaktsjefen den eneste tiltalte

Ulykken natt til 8. november 2018 kostet Norge en fregatt til 4,3 milliarder kroner og svekket fregattvåpenet ved at en av fem fregatter ble borte. Ingen mistet livet i ulykken, men vitner har forklart seg om den svært dramatiske natten i retten. 

Trafikkoperatøren på Fedje og losen på Sola TS har begge forklart seg i retten. 

Vaktsjefen er den eneste som er tiltalt i saken, noe flere i Forsvaret har reagert på. Blant dem er Sjøforsvarets hovedverneombud Robert Hansen, som frykter at straffeforfølgelsen kan føre til at åpenhetskulturen i maritim sektor ødelegges. 

– Jeg har ikke merket en endring i rapportering hos oss til nå, men jeg er redd for at den gode åpenhetskulturen vi har fått, kan få seg en smekk, sa han til Forsvarets forum i februar. 

Powered by Labrador CMS