Nyheter

RENA LEIR: Forsvarets leir i Åmot kommune i Innlandet fylke har forlegningskapasitet på omkring 2000 soldater og er med det et av Nordens største militære etablissementer.

Mer enn 100 personer har vært syke med oppkast og diaré på Rena leir

Det er påvist forurenset drikkevann i leiren, melder VG. Antall smittede har steget utover torsdagen.

Publisert Sist oppdatert

Hæren bekrefter overfor VG at 107 personer har vært syke med mage- og tarmsymptomer siden helgen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Nå er det innskjerpede rutiner på håndvask og vask av fellesområder. Det er satt opp vannhengere med klarert vann rundt om i leiren, i tillegg til vanntanker. I morgen blir det levert flaskevann, opplyser Brage Steinson Wiik-Hansen til avisen.

Tallene stiger

Onsdag ble det meldt at 45 vernepliktige hadde vært syke med oppkast og diaré. Torsdag ettermiddag har tallet steget til minst 107 personer.

Kommunelege Ole Lohmann i Åmot kommune, der Rena leir ligger, sier til avisen at det onsdag ble påvist forurenset drikkevann og utstedt kokevarsel.

Leiren er Hærens hovedkvarter i Sør-Norge, og omfatter hovedkvarteret til Telemark bataljon, Forsvarets spesialkommando og Hærens våpenskole.

– De første tilfellene ble rapportert i helgen. Noen er fortsatt innlagt og noen er skrevet ut. Rutinene for håndvask er skjerpet inn og ingen kommer til å drikke vann fra springen. Vi håper at kommunelegen finner svar om årsak via vannprøver, sier Wiik-Hansen til Forsvarets forum.

Påvist E.coli i drikkevann

– Det ble tatt vannprøver i går. Det er påvist E. coli i drikkevann i leiren. Vi har fått bekreftet at det er forurensning i drikkevannet. Det er et hull i takkonstruksjonen, og det er mistanke om at hull i membranen har sammenheng med forurensningen, sier kommunelege Lohmann til Forsvarets forum.

Han understreker at takproblemet ble avdekket etter sykdomsutbruddet og var ikke kjent i forkant.

– Drikkevannet i leiren kommer fra en kommunal drikkevannskilde som er felles for leiren og sivile. I tillegg har leiren et eget vannreservoar, men vannet kommer fra den samme sivile kilden. Det er ikke påvist forurensning i den sivile drikkevannskilden.

Det er per nå ikke meldt om sykdom i denne forbindelse utenfor leiren, ifølge Lohmann.

Escherichia coli, også kjent som E. coli, er en bakterie som utgjør en viktig del av normalfloraen i tykktarmen hos mennesker og andre varmblodige dyr, ifølge Store norske leksikon.

Powered by Labrador CMS