Nyheter:

Oberstløytnant Anders Voll åpner pakningen han alltid har stående klar på kontoret dersom alarmen går. Nå mangler det grå ullsokker, de har soldatene hans på seg. Foto: Jonny Karlsen, Forsvarets forum

Bataljonssjefen beordret de ansatte til å gi fra seg ullsokkene

Sanitetbataljonssjef Anders Voll går uten ullsokker. Fem av hans par varmer nå soldatføtter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Når systemet svikter så totalt må i alle fall vi på vårt nivå ta ansvar, og gjøre det vi kan for å ta vare på de vernepliktige, bevare stridsevnen og fortsette å løse vårt oppdrag, sier oberstløytnant Anders Voll, som er sjef for Sanitetsbataljonen på Setermoen i Indre Troms.

Da det var innrykk av nye soldater i august, var det mangel på ullsokker på depotet. Mange soldater ble stående uten det man hovedsakelig trenger for å holde seg varm på beina. En situasjon bataljonssjefen så på som uholdbar, like før kuldegrader og vinteren slo inn.

– Jeg beordret derfor de ansatte i bataljonen til å avlevere sine ullsokker til de vernepliktige. De resulterte i innsamling og omfordeling av om lag 150 ullsokk-par.

Ut over høsten har avdelingene i Hæren fått tøyet de har manglet.

Frøs på tærne

Voll, som selv leverte fra seg alle sine fem sokkepar, sier de ansatte støttet hans beslutning.

– Alle forstår at ullsokkene gjør bedre nytte på de vernepliktiges føtter enn på våre. Det var nok flere av oss ansatte som frøs litt på tærne under øvelse Rein nylig, men dette gir forhåpentlig også et signal om at vi setter de vernepliktige fremfor oss selv og gjør det vi kan for å avhjelpe situasjonen.

Les også: Infrastruktur på gamle kaserner tåler ikke flere vaskemaskiner

MED ULLSOKKER: Når Sanitetsbataljonen nå er ute og øver har i alle fall soldatene ullsokker på beina. Foto: Ole Sverre Haugli/Forsvaret
Bataljonstillitsvalgt Emil Kofoed kjenner sokkeproblematikken godt. Han sier de vernepliktige setter pris på innsatsen de ansatte gjør. Foto: Jonny Karlsen, Forsvarets forum

Forsvarets forum har fra flere kilder fått opplyst at det manglet 4.500 ullsokkepar under Hærens innrykk i august. Ved spørsmål til Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) om dette stemmer, får Forsvarets forum til svar at FLO ikke ønsker å gå ut med informasjon på det detaljnivået som etterspørres.

Skamfull

Skamfull

Voll, som har 26 år bak seg i Forsvaret, sier han aldri før har opplevd lignende.

– Jeg synes dette er uholdbart og uakseptabelt. Hele situasjonen gjør meg beklemt og skamfull, sier oberstløytnanten.

Les også: Defekte vaskemaskiner og hurtigvask av klær

Soldatene setter pris på dugnadsinnsatsen til de ansatte.

– Soldatene har nok ikke helt kontroll på at ullsokkene deres kommer fra de ansatte, men samtidig er de fullt klar over at de ansatte vil det beste for dem, sier Emil Kofoed, som er bataljonstillitsvalgt i Sanitetsbataljonen.

Gikk med det samme som soldatene

Det er ikke bare i Sanitetsbataljonen mangel på «Personlig bekledning og utrustning» (PBU) har skapt problemer. Fram til i forrige uke hadde Artilleribataljonen kun fått utdelt de svarte bomullsokkene og ikke ullsokker. Dessuten var det mange som manglet ullfrotté-undertrøyer og stilongs.

– Under rekrutten gikk befalet uten ullfrotté slik at de skulle kjenne på det samme som rekruttene med tanke på varme og kulde og dermed kunne regulere tjenesten, oberstløytnant Kristian Lien, sjef Artilleribataljonen.

Forum får opplyst fra en av soldatene at det ble utført inspeksjon av føttene, såkalt Sibir, to til tre ganger for dag for å sjekke for gnagsår og frostskader.

– Så langt har vi ingen rapporter om forfrysning på beina til soldatene, sier Lien.

Negativ operativ effekt

I tillegg til ullsokker har Sanitetsbataljonen slitt med å få utdelt nok liggeunderlag, samt at stridshansker og balaklava fortsatt ikke er delt ut til soldatene.

– Derfor har vi samlet inn utrangerte liggerunderlag og kjøpt inn sivile hansker. I tillegg er det som skulle bli markørklær, det vil si utrangerte uniformseffekter, tatt i bruk igjen. Dette er midlertidige løsninger. Vi håper utstyret er rett rundt hjørnet og en del har kommet i løpet av høsten, sier Voll.

Les også: Soldatene fortjener rent tøy i sekken

I januar er det igjen innrykk av nye soldater. Voll håper at problemene innen da har løst seg.

– Vi skal ta vare på de soldatene som kommer og mangler vi ullsokker i Indre Troms i januar er det helse, miljø og sikkerhet som gjelder. Får vi ikke ullsokker, så får vi ikke trent slik vi ønsker som igjen gir en negativ operativ konsekvens. Jeg skal prøve å få utdannet soldatene så godt jeg kan uten at det går ut over helsen deres. Men det kan bli en krevende eksersis uten alt det utstyret soldatene trenger, fastslår sjefen for Sanitetsbataljonen.

I dialog

Forsvarets forum har rettet en henvendelse til FLO med spørsmål om å kommentere bakgrunnen for sokkemangelen. Det har ikke FLO anledning til å besvare onsdag. I en tidligere e-post har Hans Meisingset i FLO skrevet følgende om PBU-mangel til Forsvarets forum:

– Det stemmer at personlig bekledning og utrustning (PBU) ikke ble utlevert 100 prosent ved innrykket, og FLO arbeider hardt for fortløpende å kunne levere den PBU som mangler. FLO har tett dialog med Hæren om dette.

Powered by Labrador CMS