Nyheter

FOR RETTEN: Befalet er tiltalt etter straffelovens paragraf 295 og 298.

Befal tiltalt for seksuelt overgrep

Et ledende befal i Forsvaret er tiltalt for å ha misbrukt sin stilling i forsøk på å skaffe seg seksuell omgang med underordnet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge tiltalen skal vedkommende ha befølt fornærmede «på brystet innenfor BH, på rompa og i skrittet utenfor trusa, hvoretter han blottet sin penis foran henne og onanerte». Han skal også ha tatt «tak i hånda hennes og presset den mot penisen slik at hun berørte denne».

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Nordlys omtalte saken først.

Personen er tiltalt etter straffelovens paragraf 295: «for å ha forsøkt å skaffe seg seksuell omgang, eller fått noen til å utføre handlinger som svarer til seksuell omgang med seg selv ved misbruk av stilling, avhengighetsforhold eller tillitsforhold».

Tiltalte er befal i Hæren. Hendelsen fant sted i fjor sommer. Politiadvokat Linn Rognli Hansen, som er aktor i saken, sier til Forsvarets forum at forholdet ble anmeldt kort tid etter gjerningsøyeblikket.

Meldinger

Senere samme natt skal tiltalte ha sendt fornærmede flere meldinger med seksualisert og slibrig innhold.

For dette er befalet tiltalt etter straffelovens paragraf 298: «for i ord eller handling å ha utvist seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd i nærvær av eller overfor noen som ikke hadde samtykket i det».

Les også: Mobbing og seksuell trakassering: Slik er tallene fordelt på forsvarsgren

Siktedes advokat Kristina Aastrøm sier til Forsvarets forum at hun ikke har noen kommentar om saken. Bistandsadvokat for fornærmede part Ingunn Tøllefsen har heller ingen kommentar på nåværende tidspunkt.

Ny jobb

Ifølge Erling Nervik, kommunikasjonssjef i Hæren, fikk tiltalte ny arbeidsplass i Forsvaret umiddelbart etter at Hæren ble kjent med saken.

– Tiltalte jobber i Forsvaret fortsatt, og byttet stilling og avdeling rett etter at avdelingen mottok varselet, skriver Nervik i en e-post til Forsvarets forum.

– Hva gjør Forsvaret for tiltalte og fornærmede part i saken?

– Begge parter blir fulgt opp av stressmestringsteamet og avdelingsledelsen gjennom en tillitsperson hver.

Les også: – Et symptom på at maktforholdene i Forsvaret ikke er som de burde være

– Hvordan påvirker saken virket i enheten?

– Foruten oppfølging av de involverte, så påvirker ikke saken avdelingen som sådan. Hæren har hatt gjennomgående fokus på arbeid mot denne type hendelser de siste årene, og denne aktuelle saken anses som en enkeltstående hendelse, og ikke et kulturelt problem.

Bistandsadvokat Tøllefsen opplyser at rettssaken vil foregå 2. og 3. juni på Finnsnes.

Rettelse: I en tidligere versjon av artikkelen brukte Forsvarets forum «Omplassert» som mellomtittel. Den tiltalte ble ikke omplassert, men skulle uansett bytte jobb. Rettet 30. mai 2022.

Powered by Labrador CMS