Meninger

PANSERVOGN: En 1975 Volvo 245 DL i naturlandskap.

Dagens stridsvogner bør sammenlignes med en Volvo fra 70-tallet, ikke 80-tallet

Vedrørende anskaffelse av 54 nye stridsvogner, publisert på nettutgaven av Forsvarets forum den 4. februar (kl 06.00). Av artikkelens ingress fremgår følgende sitat: «…sammenligner den nåværende vogna med en Volvo fra 80-tallet.»

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens meninger. Send inn kronikker og debattinnlegg til Forsvarets forum her.

Undertegnende er av den oppfatning at det nevnte sitatet burde korrigeres til «…en Volvo fra 70-tallet».

Bakgrunn: Hærsjefen om dagens norske stridsvogner: – Det vi har er jo som en Volvo fra 80-tallet

På 1970-tallet produserte Volvo personbiler i 240-serien: 242 (to dører), 244 (fire dører) og 245 (fem dører, inkludert bakluka, ref stasjons-/herregårdsvogn ).

NESTEN VOLVO: Dagens norske Leopard 2-stridsvogner blir av flere sammenlignet med en Volvo fra forrige årtusen.

240-serien hadde utstyrsnivåene L og DL, henholdsvis Lux og De Lux. I tillegg eksisterte luksusutgaven GL (Grand Lux). 240-serien var blant annet kjennetegnet ved å ha store, kraftige støtfangere og skrå front/grill. (Den skrånende fronten skilte seg fra forgjengeren, Volvo 140-serien, som hadde loddrett font.)

Biltypen hadde bakhjulsdrift og tungt karosseri av stål (i motsetning til dagens lettere legering). Dette, uten servostyring, medførte at 240-serien opplevdes å være relativt «tung på rattet» - tung å lukeparkere og, generelt, tung å manøvrere på små flater og i sakte fart. Derav omtaltes biltypen, på folkemunne, som panservogn.

P.S. Jeg har en Volvo 245 DL, 76-modell, og har således kjøreopplevelse som bekrefter at dette er en panser-/stridsvogn. Bilens vekt og karosseri gjør at den kan «vinne» over (bekjempe) «motstanderen» i et sammenstøt, en kollisjon, noe som er en egenskap Norges nyanskaffelser - de påtroppende stridsvognene - også må ha.

Powered by Labrador CMS