Nyheter

JOBBER PÅ LEO: Kristian er lader på Leopard 2 i Telemark bataljon. Han forteller at det har vært stor spenning i miljøet knyttet til anskaffelsen.

Kristian er lader på Leo 2:
– Vi kan bruke stridsvognen på en bedre måte enn i dag

RENA (Forsvarets forum): Nyheten om at Norge anskaffer 54 nye vogner falt i god jord i stridsvognmiljøene. Hærsjefen sammenligner den nåværende vogna med en Volvo fra 80-tallet.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

«Dette er bra nyheter», var meldingen som gikk rundt i stridsvogn-miljøet fredag morgen, da statsministeren, finansministeren og forsvarsministeren trommet sammen til utendørs pressekonferanse på Rena.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Kristian arbeider som lader på stridsvogn i Telemark bataljon på Rena leir. Forsvarets forum bruker ikke etternavnet hans i denne artikkelen av hensyn til hans stilling.

– Vi har vært spente på hva slags vogner det ble og når de kom. Så nyhetene i dag var en positiv overraskelse, sier han til Forsvarets forum.

Han har nettopp fulgt med på pressekonferansen der statsministeren og de to statsrådene kunngjorde at Norge skal kjøpe 54 stridsvogner av typen Leopard 2 fra Tyskland.

HELT KANON: Hærsjef Lars Lervik mener fredagen er en god dag for Hæren og Forsvaret. Her er han avbildet i felt under øvelse Artic Bolt i november 2022.

Mange smil

– Det er en god dag for både Forsvaret og Hæren, tenker jeg, sier hærsjef Lars Lervik til Forsvarets forum over telefon.

Mens den ferske nyheten sprer seg fra Rena, er Lervik på en annen symboltung arena. Han deltar fredag på hjemkomstparade for kontingenten som denne uken kom hjem fra EFP-oppdraget i Litauen.

– Da er jo veldig mange av bataljonene i Hæren her med ledelsen sin og det er folk som har operert stridsvogn ute. Det er mange smil å se blant folkene her, forteller han.

– Vet du hvordan disse 54 vognene blir fordelt mellom bataljonene?

– Nei, det skal vi jo se på nå i det videre arbeidet, og se på de 18 som det er opsjon på. Det er jo det som inngår i det fagmilitære rådet. Men utgangspunktet blir å utvikle de tre bataljonene vi har i dag som likt organisatorisk.

I dag har Brigade Nord tre mekaniserte manøverbataljoner; Telemark bataljon på Rena, Panserbataljonen på Setermoen og 2. bataljon på Skjold. Sistnevnte er nylig endret karakter fra lettere infanteri til en mekanisert avdeling.

– Det jo snakk om en fjerde manøverbataljon også?

– Ja, og det er en av tingene vi må se på, i lys av at de 18 er en opsjon. Så det er en av tingene jeg må se på og gi forsvarssjefen et råd om.

Det har over tid vært knyttet stor spenning til anskaffelsen av nye stridsvogner. Helt på tampen av prosessen ga forsvarssjefen råd om å ikke kjøpe nye stridsvogner.

– Hvordan har du opplevd prosessen frem tid valget som er offentliggjort i dag?

– Jeg er utrolig glad for det som statsråden sa, om at nå kan vi ikke vente lenger, for da kommer vi lengre bak i køen. Så jeg er veldig glad for at det er fattet en beslutning nå.

Som en volvo fra 80-tallet

Den store forskjellen mellom Leopard-vognene Norge har i dag, og de som det nå er besluttet å kjøpe, er at disse har bedre ildkraft, beskyttelse og mobilitet, sier hærsjefen.

– Den her er jo heldigital. På lik linje som at bilene våre er helt digitale, men det vi har er jo som en Volvo fra 80-tallet.

– Så man går over fra fasttelefon til iphone?

– Helt korrekt– og den nyeste versjonen av iphone sådan.

Tilbake på Rena tror også lader Kristian at det blir en ny arbeidshverdag med nye vogner.

– Den største forskjellen for oss, det blir at vi slipper å gjøre så mye tungt vedlikehold. At vi kan ha mer fokus på utdanning. At vi har tid til å utdanne oss på det materiellet vi nå bruker.

– Noen av fordelene er at den har en lengre kanon, som gjør at vi ønsket effekt på lengre hold, som gjør at vi kan bruke stridsvogna på en enda bedre måte enn vi gjør i dag.

Powered by Labrador CMS