Morgendrillen

PÅ JOBB: May Tømmervold har en forsvarskarriere bak seg, jobber som brannkonstabel og i november ble hun verdensmester i Firefighter Combat Challenge.

Verdens sterkeste brannkvinne opplevde sin største kulturkrasj da hun byttet gren fra Hæren til Luftforsvaret

Hennes beste tips for velferd på øvelse er ørepropper og endex-snickers.

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.

Når og kanskje viktigst hvordan står du opp om morgenen?

Navn: May Tømmervold

Alder: 41.

Yrke: Tidligere løytnant, blant annet vognkommandør på CV 90 og systemopreatørskytter på helikopter. Nåværende brannkonstabel i Vestfold interkommunale Brannvesen.

Sted: Tønsberg.

– Skiftdag: 06:40, med én slumring.

– Fridag: 08:30, men er som regel våken når det ringer.

Hva er det første du gjør?

– Skiftdag: Tannpuss, på med joggeskoa og løpe til jobb, kjapp dusj og så frokost med gutta på vakt.

– Fridag: tannpuss, frokost (alltid cottage cheese, yoghurt, bær og müsli), og så er det rett på crossfit-time.

Når starter arbeidet?

– Promte 08:00! Da er det vaktskifte nede i vognhallen med overlevering av radioer og utstyrssjekk.

Pensko eller feltstøvler?

– Definitivt feltstøvler! Er ei skikkelig kløne på høye hæler. Sliter også med å finne store nok og behagelige pensko, så jeg ender som regel opp i strømpelesten utpå kvelden.

HÆREN: Før May ble brannkonstabel jobbet hun i Hæren og i Luftforsvaret.

Pumpe jern eller løpe maraton?

– Selv om jeg liker å løpe, blir maraton i det drøyeste laget. Det har jeg rett og slett ikke tålmodighet til. Glad i å pumpe jern også, men helst blir det crossfit eller full pakke med røykdykkerbekledning og arbeidsrelaterte øvelser.

– Jeg begynte med brannsport for 4 år siden, og har vært hekta siden. Brannsport er en løype med flere elementer/hinder som kan relateres til brannyrket. Man gjennomfører med røykdykkerbekledning, inkludert maske og pusteluft. Løypa er kort og meget intens og avsluttes som regel med en 80-kilos dukke som skal slepes mellom 20-70 meter.

Beste triks for velferd på øvelse?

– Ørepropper! Er skikkelig var på lyder og får noia av snorking. På øvelse i lagstelt med 10 gubbs som drar tømmer om natta var ørepropper alfa omega! Ørepropper er alltid med meg på tur også, spesielt når jeg konkurrerer. Søvn er alfa omega.

– Og hadde alltid en endex-snickers liggende klar. Smaker sjuuukt godt etter ei uke i felt!

Rareste kulturkrasjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?

– Hadde en tropp fra Fremmedlegionen på besøk under en «joint operation» i Kosovo på tidlig 2000-tallet. Vi skulle ha en felles FYFO-økt og begge troppene hadde stilt opp. Kunne vel knapt vært større forskjell. Min tropp stod litt sånn henslengt med like mange ulike antrekk som vi var soldater, mens legionærene stod på snorrette linjer med klin likt antrekk. Men tydeligvis ikke likt nok for sersjanten deres. Han begynte å hudflette en kar for feil brett på sokkene, for deretter å dra han med bak og gi han en omgang juling! Vi stod og gapa og viste ikke helt hva eller hvor vi skulle gjøre av oss. Men FYFO-økt ble det og etter det var det ingen av gutta mine som klaga på at jeg var for streng!

AFGHANISTAN: May har jobbet som skytter på helikopter.

– Men kanskje den største kulturkrasjen har jeg opplevd internt i Forsvaret. Etter 8 år i Hæren bytta jeg gren til Luftforsvaret. Det var som to forskjellige verdener! Å komme fra mekanisert infanterikompani i Telemarksbataljonen og være vant til å tenke offensivt, handle kreativt og fikse ting med slegge, Leatherman og duct tape, var skikkelig kræsj med den mer defensive holdningen, nøye planlegging og strenge sikkerhetskulturen i helikopterskvadronen.

– Det ble mye frustrasjon i starten, men vi lærte mye av hverandre. Året etter deployerte vi med tre helikopter til Afghanistan og det er stort sett en lang suksesshistorie.

Hvem ville du aller helst delt en pose FR (feltrasjon) med og hvorfor?

– Elon Musk - en imponerende entrepenør og framtidsvisjonær. Tror det hadde vært utrolig fasinerende å høre på hans tanker om fremtiden, hvor teknologien tar oss og hvordan vi løser klima- og energi krisen.

BRANNKONSTABEL: May jobber i Vestfold indrekommunale Brannvesen.

Smartklokke – yay or nay?

– Yay! Digger å ha betalingskort og musikk på klokka, og at den varsler når noen ringer. Men bortsett fra det ønsker jeg ikke flere forstyrrelser. Har heller ikke hatt lyd på telefonen på mange år...

Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?

– Brannvesenet står ovenfor flere store utfordring, blant annet å få på plass en etterlengtet fagskole for brann og redning. Ikke bare vil det heve nivået på våre brannkonstabler, men jeg håper også det kan bidra til et større mangfold enn det som er i dag.

– Under 4% av beredskapspersonellet er i dag kvinner og enda færre med fremmedkulturell bakgrunn. Mens kanskje det største nåløyet har vært kravet om å ha fagbrev i håndverk. Jeg håper flere kan få muligheten basert på personlig egnethet og kreativitet, ulik utdanning, bakgrunn, språklige og kommunikative egenskaper og så videre, uten at det blir for akademisk.

– Med en fagskole vil vi også (endelig) få én felles opptaksnorm med krav som er helt tydelige. Frem til nå har hvert enkelt brannvesen styrt sine egen utlysninger, opptak og krav. Noe som har ført til en god del urimelige, ulogiske, hemmelige og varierende fysiske krav.

– Største utfordringen til Forsvaret mener jeg er å kunne opprettholde kreativiteten i stridsstiuasjoner, i et samfunn med veldig fokus på politisk korrekthet...

Powered by Labrador CMS