Meninger

Forsvarsministeren møter forsvarsledelsen, de tillitsvalgte for ansatte og vernepliktige i Forsvaret og Militært kvinnelig nettverk.

Sammen skal vi bli bedre, og ansvaret er mitt

Førstkommende fredag og mandag vil jeg selv gjennomføre digitale samlinger med alt tilgjengelig personell i Hæren for å kommunisere mine forventninger ut og samtidig få innspill direkte fra Hærens soldater.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens meninger. Send inn kronikker og debattinnlegg til Forsvarets forum her.

Hæren står i en tillitskrise. Det er mitt ansvar å sikre at vernepliktige i førstegangstjenesten og ansatte har et trygt arbeidsmiljø.

Det hjelper lite at jeg snakker om alt vi har gjort, når noen fortsatt opplever urett. Grunnregelen og holdningene vi lærer soldatene våre er «Løs oppdraget og ta vare på folka dine».

Likevel skjer det fortsatt kritikkverdige forhold. Det er forkastelig, har ingen plass i Hæren, og vi skal praktisere nulltoleranse som forplikter tydelige konsekvenser om det skjer.

Innspill fra varslere er konkrete årsaker til noen av endringene vi gjør og har gjort i Hæren det siste året. Denne uken har jeg møtt alle mine underordnede sjefer, soldatenes tillitsvalgte og verneombud i Hæren. Her har jeg formidlet mine forventninger til hva alle skal gjøre, vi har diskutert veien videre, og jeg har iverksatt følgende tiltak:

  • Alt personell i Hærens avdelinger vil de nærmeste dagene gjennomføre en samling hvor forventningene til oppførsel blir presisert, rutiner for varsling klargjort, og der alle kan komme med innspill på hva vi kan bli bedre på.
  • Førstkommende fredag og mandag vil jeg selv gjennomføre digitale samlinger med alt tilgjengelig personell i Hæren for å kommunisere mine forventninger ut og samtidig få innspill direkte fra Hærens soldater.
  • Kasernene våre skal være trygge. Derfor skal de mest erfarne lederne være på vakt i helgene, og militærpolitiet skal øke tilstedeværelse og tilgjengelighet hvor og når det er mest hensiktsmessig.
  • Vi fortsetter også med tiltakene som allerede er iverksatt for å styrke vår evne til varslingshåndtering og forebygging. Blant annet har Hæren opprettet nye stillinger i vårt varslingsinstitutt, og soldater og sivilt ansatte har siden mai 2022 gjennomført mer enn 3000 lagssamlinger i rammen av programmet «Ikke i mitt lag» med fokus på varslingsrutiner, arbeidsmiljø og kommunikasjon. Mer enn 750 ansatte har fått hevet sin kompetanse innenfor de samme områdene. Disse konkrete grepene vil styrke Hærens evne til å ta vare på folka og løse våre oppdrag.

Til alle dyktige folk i Hæren som bidrar til trygghet og gode holdninger i Hæren og Forsvaret. Fortsett!

Vær der for dine medsoldater!

Sammen skal vi bli bedre, og ansvaret er mitt.

Powered by Labrador CMS