Nyheter

ENSTEMMIG: Et enstemmig ankeutvalg avgjorde at det ikke er tilstrekkelig grunn til at anken blir fremmet for Høyesterett.

Høyesterett avviser anke i overgrepssak

Et befal i Hæren som er dømt i lagmannsretten for å ha foretatt seksuell handling uten samtykke, fikk anken til Høyesterett avvist.

Publisert Sist oppdatert

Et befal i Hæren ble i januar dømt til 90 dagers fengsel for seksuelt krenkende adferd og for å ha foretatt seksuell handling med noen som ikke har samtykket i det.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Befalet, en mann i 40-årene, ble også dømt til å betale fornærmede 60.000 kroner i erstatning for å ha forsøkt å skaffe seg seksuell omgang ved misbruk av stilling. Han ble derimot frikjent for straffeskyld på dette punktet.

Mannen anket straffeutmålingen til Høyesterett. Han anket også erstatningsdommen, fordi han mener at han ikke bør dømmes til å betale erstatning for et forhold der han ble frikjent for straffeskyld.

Nå har Høyesteretts ankeutvalg behandlet sakene. I begge tilfeller finner ankeutvalget enstemmig at det ikke er tilstrekkelig grunn til at anken blir fremmet for Høyesterett.

Det betyr at dommen fra lagmannsretten er rettskraftig.

– Lettet

– Fornærmede er lettet over endelig avgjørelse, skriver hennes bistandsadvokat Ingunn Tøllefsen i en SMS til Forsvarets forum.

I rettssaken beskrev fornærmede, en kvinne i tyveårene som jobbet i samme avdeling i Hæren som den dømte, hvordan befalet berørte henne på puppene og i skrittet under en sosial samling natt til 26. juni 2021. Han skal også ha dratt frem penis, tatt tak i fornærmedes arm og trukket den ned mot underlivet, slik at hun berørte mannens kjønnsorgan.

I retten har befalet bestridt denne fremstillingen, og hevdet at det var fornærmede som tok initiativ til seksuelle handlinger. Lagmannsretten la fornærmedes forklaring til grunn.

Tiltalte sendte også meldinger med seksuelt innhold til fornærmede.

BISTANDSADVOKAT: Ingunn Tøllefsen er fornærmedes bistandsadvokat.

Les også: Fornærmede i overgrepssak: – Det har vært skikkelig vondt

– Skuffende

Befalet er skuffet over Høyesteretts avgjørelse.

– Det er skuffende, fordi vi mente at straffeutmålingen var for kraftig, og at det var galt å idømme erstatning for noe jeg er frikjent for, sier han til Forsvarets forum.

– Nå skal jeg bare bli ferdig med saken, slik at jeg kan fortsette livet.

Vedkommende er for tiden fritatt for arbeidsplikt i Forsvaret.

Powered by Labrador CMS