Nyheter

INVASJON: Russiske pansrede kjøretøy på vei mot hovedstaden i Sør-Ossetia Tskhinvali 9. august 2008.

15 år siden Russland invaderte Georgia

I januar 2008 gikk Russland til krig mot Georgia. Det er nå færre russiske soldater i to okkuperte regioner enn tidligere, ifølge EUs observatørstyrke.

Publisert

Det er nå 15 år siden det brøt ut en kortvarig krig mellom Russland og Georgia som endte med at Russland sikret seg kontroll over de to utbryterregionene Abkhasia og Sør-Ossetia.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Krigen brøt ut etter at georgiske styrker forsøkte å ta kontroll over regionen Sør-Ossetia 7. august 2008. Russland svarte med å sende soldater over grensen til Georgia. Dagen etter gikk Russland til angrep på Georgia med både landstyrker, marinen og luftvåpenet.

12. august inngikk partene våpenhvile. Krigen førte til at Russland fikk et sterkere grep om de to utbryterregionene og okkuperer i dag rundt 20 prosent av Georgia.

Færre russiske soldater enn tidligere er utplassert i Abkhasia og Sør-Ossetia, ifølge EUs observatørstyrke.

– De har også flyttet masse teknologi ut, sier Dimitrios Karabalis, lederen for observatørstyrken, til nyhetsbyrået DPA mandag.

Selv om antall russiske soldater er redusert, ser Karabalis ingen tegn til at Russland og Georgia er nærmere en løsning på konflikten.

I etterkant av Sovjetunionens oppløsning var det flere borgerkriger i Georgia. Abkhasia og Sør-Ossetia erklærte seg begge som selvstendige stater.

Russland, Venezuela, Nicaragua, Nauru, og Syria anerkjenner utbryterrepublikkene som selvstendige land.

Powered by Labrador CMS