Nyheter

STATSVITER: Kornely Kakachia er professor i statsvitenskap ved universitetet i Tbilisi.

– Dersom Ukraina taper, er Georgia neste mål

TBILISI (Forsvarets forum): 20 prosent av Georgia er okkupert av Russland. Krigen i Ukraina har gjort sikkerhetssituasjonen i landet verre, mener statsviter Kornely Kakachia.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Georgias fremtid er avhengig av Ukraina. Dersom Ukraina taper denne kampen, er Georgia neste mål, sier Kornely Kakachia, direktør ved Georgian Institute of Politics.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

På en kafé utenfor universitetet i Tbilisi, der den georgiske statsviteren underviser, utrykker Kakachia bekymring for Georgias sikkerhet.

– I 2014, da Russland annekterte Krim, tenkte mange at «dette er historisk russisk land, hvorfor skal vi bry oss om angrepet?» Men nå forstår alle at det ikke var en isolert hendelse, men at vi har et større problem. Ingen av Russlands naboland som ikke er Nato-medlemmer er trygge, sier han.

Kakachia har grunn til å være bekymret. 20 prosent av Georgia er kontrollert av Russland. Etter at Sovjetunionen gikk i oppløsning, brøt det ut borgerkrig i den nylig uavhengige staten. To regioner, Abkhasia og Sør-Ossetia, rev seg løs fra den georgiske sentralmakten med russisk støtte.

De to utbryterregionene omtaler seg selv som selvstendige stater. Norske myndigheter beskriver derimot disse områdene som okkupert av Russland.

– Ingen allierte

I den georgiske hovedstaden har trærne langs avenyene så vidt begynt å få høstfarger. Det er åtte måneder siden Russland gikk til full invasjon av Ukraina. Kakachia tror at krigen har gjort situasjonen mer usikker for Georgia.

– Jeg tror at dette setter Georgia i en enda vanskeligere situasjon, fordi vi ikke er medlem av Nato. Vi har ingen allierte, slik Aserbajdsjan har Tyrkia og Armenia har Russland. Georgia har potensielt Vesten som alliert. Men vi er ikke medlem av Nato eller EU, så ut fra det perspektivet, er vi ikke sikre, sier han.

– Dersom Ukraina vinner, vil det være bra for Georgia, men det er ingen garanti for at Russland ikke gjør noe her. Et scenario er at Russland taper krigen, men vil ha en annen, mindre krig før neste valg. Dersom Putins popularitet daler, kan han trenge en liten krig, der han kan vinne.

Krig

I 2008 satte georgiske myndighetene inn militære styrker for å ta kontroll over Sør-Ossetia, men Russland svarte med å å invadere landet. Etter tolv dager gikk Georgia med på en ydmykende våpenhvile.

– Dette var ikke en krig om Abkhazia og Sør-Ossetia. Russland ønsker å gjøre noe større, men ingen brydde seg, fordi dette er et lite land, sier Kakachia.

INVASJON: Russiske soldater i utkanten av byen Gori u Georgia 16. august 2008.

Han mener at Putins visjoner strekker seg utover både Ukraina og Georgia.

– Putin har ikke mål bare for Georgia. Han har verdensomspennende mål. Han vil gjenreise det russiske imperiet fra 1800-tallet.

Grunnlovsfestet Nato-mål

Statsviteren mener at Georgia i likhet med Ukraina bør få kandidatstatus til EU. Da vil landet får en bedre forhandlingsposisjon overfor Russland.

– Tilnærming til Europa er det beste Georgia kan gjøre for å motvirke den russiske imperialismen, sier han.

Georgia har en målsetning om å bli medlem av både Nato og EU nedfelt i grunnloven. Kakachia vil ha Nato-styrker i landet, selv om han ikke tror at et medlemskap er aktuelt i overskuelig fremtid.

– Det Nato kan gjøre, er noe de har gjort i de baltiske landene, der de har styrker på rotasjon. Dette kan være et skritt i riktig retning, for å beskytte Georgia, sier han.

Les også: Tidligere russisk utenriksminister ber soldater slutte å følge ordre

Fredelig løsning

Ifølge Kakachia gir krigen i Ukraina også en åpning for å nærme seg Europa.

– Dersom Georgia ikke benytter seg av det vinduet, vet jeg ikke når Georgia vil få neste mulighet. Da Sovjetunionen gikk i oppløsning, så de baltiske statene muligheten for å bli med i EU, og de brukte den. Nå virker det som at Georgia ikke klarer å utnytte denne muligheten, sier han.

VISEFORSVARSMINISTER: Lela Chikovani sitter i den georgiske regjeringen for partiet Georgias drøm.

Viseutenriksminister Lela Chikovani understreker at Georgias hovedlinje er en fredelig løsning av konfliktene i Abkhasia og Sør-Ossetia.

– Vi kjempet den samme kampen mot Russland som Ukraina kjemper nå. Vi vil at enheten og den raske beslutningsevnen og besluttsomheten som EU, Nato og hele den demokratiske, siviliserte verden viser, vil fortsette, og vi skulle ønske at vi hadde den tidligere, da dette skjedde i Georgia, sier Chikovani til Forsvarets forum.

Feriested

Mange russiske politikere har forbindelser til Georgia. Faren til utenriksminister Sergej Lavrov kom fra Tbilisi. For russerne er ikke Georgia et fremmed land, noe Kakachia mener gjør det vanskelig for dem å akseptere Georgia som en uavhengig stat.

MULIGHET: Kornely Kakachia mener at krigen i Ukraina kan gi Georgia en mulighet til å nærme seg EU, om politikerne griper den.

– For dem var Georgia en feriehytte. Så sier plutselig hytta di at den vil bli selvstendig. Og ikke bare det. Hytta di vil melde seg inn i Nato og EU!

Kakachia tar en slurk av tekoppen.

– De har aldri hatt en antikolonialistisk periode i Russland, slik de hadde i vestlige land. Russiske akademikere har aldri utfordret den russiske kolonialismen. De tror at alle sovjetrepublikkene meldte seg inn i Sovjetunionen av egen vilje, sier han.

Powered by Labrador CMS