Morgendrillen

ENESTE: Per-Roe Petlund er foreløpig Forsvarets eneste genderrådgiver.

Forsvarets foreløpig eneste genderrådgiver er infanterist i bunn, men hater å løpe og hater å fryse

Per-Roe Petlund ville gjerne delt en FR med skuespiller Angelina Jolie, slik at de kunne diskutert konfliktrelatert seksuell vold, som de begge har jobbet med.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.

Navn: Per-Roe Petlund

Alder: 55.

Yrke: Genderrådgiver i Forsvarsstaben.

Sted: Oslo.

Når og kanskje viktigst hvordan står du opp om morgenen?

– Etter et par forsøk fra alarmen prøver jeg å stå opp klokken 06:00-ish. Har jeg hjemmekontor, som det har vært en del av det siste året, drøyer jeg det til så nærme 07:30 som mulig…

Hva er det første du gjør?

– Dusj før en rask kaffe-frokost. Barbering gjøres unna som en god infanterist skal – kvelden før.

Når starter arbeidet?

– Nettopp flyttet til hybel på Majorstuen og det gir meg en god gåtur på ca 40 minutter til og fra jobben. Er da på kontoret rundt 0715.

Pensko eller feltstøvler?

– Pensko siden jeg begynte i Forsvarsstaben. Feltuniform med tilhørende støvler har jeg benyttet de foregående 30+ årene i Forsvaret, så det vil alltid være favoritten.

Pumpe jern eller løpe maraton?

– Definitivt pumpe jern. Til tross for at jeg er infanterist misliker jeg de to tingene du ikke kan unngå; å løpe (langt) og å fryse.

Beste triks for velferd på øvelse?

– Gastromat krydderblanding! Gjør selv den kjedeligste feltrasjon (nesten) god.

Rareste kulturkrasjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?

– Da jeg ikke har vært på så mange øvelser med andre lands styrker må jeg ta det fra intops. Feiring av nyttårsaften 2003/2004 i lagsleir på grensen mellom Eritrea og Etiopia med kolleger fra Europa, Afrika, Asia og Amerika med totalt forskjellig syn på hva vi regnet som delikatesser! Chili marinerte geitetestikler og fenalår ble blant annet servert.

Hvem ville du aller helst delt en pose FR (feltrasjon) med og hvorfor?

– Skuespillerinne Angelina Jolie. Og ikke (bare) som skuespillerinne, men hun har gjort en utrolig innsats som FN-ambassadør for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR). Spesielt innen arbeidet med konfliktrelatert seksuell vold, som er et av mine spesialområder innen genderfeltet. Å ha muligheten til å sette seg ned og ha en samtale med henne over en pose FR ville vært en opplevelse.

Smartklokke – yay or nay?

– Må bli nay. Min sønn sa når jeg fikk min første smarttelefon at jeg ikke lenger var blant dinosaurene… men fremdeles blant de første pattedyrene. Det holder da med telefonen.

Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?

– For min arbeidsplass er det nå at Forsvaret får en felles forståelse av hva gender og genderperspektiv betyr og hvorfor det er viktig for oss, slik at vi får iverksatt det på en best mulig måte.

– Samtidig at vi som organisasjon fullt og helt tar inn over oss viktigheten av mangfold for å øke mulighetene for flere og muligens bedre løsninger på de utfordringer vi står overfor i mulige kriser og konflikter. Sivile bedrifter og organisasjoner gjør dette mer og mer, basert på forskning og resultater, så hvorfor ikke vi?

Powered by Labrador CMS