Nyheter

ØDELEGGELSER: En teltleir for internt fordrevne ble mandag angrepet i Rafah på Gazastripen. Palestinske helsearbeidere har sagt at minst 35 personer ble drept.

Øyenvitner: Israelske stridsvogner har nådd sentrum av Rafah

Israelske stridsvogner har for første gang rykket inn i sentrum av Rafah, ifølge øyenvitner. De forteller også om en natt med kraftige luft- og bakkeangrep.

Publisert

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Flere stridsvogner ble tirsdag sett i nærheten av Al-Awda-moskeen, som er et viktig landemerke i den palestinske byen helt sør på Gazastripen.

Offensiven fortsetter til tross for sterke internasjonale advarsler og fredagens ordre fra FNs øverste domstol ICJ om at Israel må avslutte angrepene mot Rafah umiddelbart.

Natt til tirsdag ble byen utsatt for noen av de kraftigste israelske angrepene hittil, både fra fly og stridsvogner, opplyser innbyggere. Israelske stridsvogner rykket samtidig vestover og tok oppstilling på et høydedrag kalt Zurub. 

Det meldes også om skuddvekslinger mellom israelske soldater og Hamas-krigere i området.

Ikke tegn til soldater

Øyenvitner sier at det israelske militæret ser ut til å ha rykket inn med fjernstyrte pansrede kjøretøy, ettersom det ikke er tegn til soldater ved dem. 

Det israelske militæret har ikke villet kommentere opplysningene.

Søndag ble minst 45 mennesker drept da et israelsk angrep rammet i en teltleir for internt fordrevne, et angrep som har ført til kraftig internasjonal fordømmelse. 

Innbyggere i Tel Al-Sultan-distriktet, der teltleiren ligger, sier at området fortsatt blir utsatt for kraftige angrep.

– Flykter under beskytning

– Stridsvogngranater faller overalt i Tel Al-Sultan. Mange familier har flyktet fra husene sine vest i Rafah samtidig som området er blitt beskutt gjennom natten, sier en innbygger til Reuters via en meldingsapp.

Den israelske nettavisen Ynet melder tirsdag at israelske stridsvogner også har nådd fram til dette området.

Rafah var før offensiven startet for tre uker siden, tilholdssted for over halvparten av Gazas befolkning. Blant dem var det over 1 million internt fordrevne, som søkte tilflukt i byen etter at Israel angrep områder lenger nord og ba innbyggerne reise sørover.

Den israelske offensiven har nå ført til at rundt 1 million mennesker har forlatt byen, meldte FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) tirsdag.

– Ingen trygge steder

I en melding på X skriver UNRWA at palestinerne som flykter ikke har noe trygt sted å dra til, at de mangler mat og vann og er omgitt av søppel, samtidig som angrepene fortsetter.

Fredagens ordre om at Israel straks må avslutte offensiven i Rafah, er bindende, men Israel har ikke vist noen tegn til å følge den. ICJ har ikke mulighet til å sette makt bak kravet.

Senere tirsdag skal imidlertid situasjonen drøftes i FNs sikkerhetsråd på initiativ fra Algerie, men det er uklart hva som vil komme ut av møtet.

Les også: Norge anerkjenner Palestina som egen stat. 

Powered by Labrador CMS