Nyheter

KUNNGJØRING: Jonas Gahr Støre sier Norge vil anerkjenne Palestina som egen stat.

Norge anerkjenner Palestina som egen stat 

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) kunngjorde at Norge vil anerkjenne Palestina som en egen stat.

Publisert Sist oppdatert

Kortversjon

  • Norge vil formelt anerkjenne staten Palestina fra 28. mai 2024, som en uavhengig og selvstendig stat med alle tilhørende rettigheter og plikter.
  • Statsminister Jonas Gahr Støre uttaler at en tostatsløsning er nødvendig for fred i Midtøsten, og at dette forutsetter en anerkjennelse av Palestina.
  • Den foreslåtte grensen mellom Israel og Palestina er basert på grensene fra før 4. juni 1967, med Jerusalem som delt hovedstad.
  • Flere EU-land planlegger også å anerkjenne Palestina som en uavhengig stat, i tråd med Norges og Spanias beslutninger.

Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.

– Regjeringen har besluttet at Norge vil anerkjenne staten Palestina, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på en pressekonferanse onsdag morgen.

Norges formelle anerkjennelse av Palestina trer i kraft tirsdag 28. mai 2024.

– Norge vil med det anse Palestina som en uavhengig, selvstendig stat med alle rettigheter og plikter det medfører, sa han.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Jerusalem som delt hovedstad

– Palestinerne har en grunnleggende, selvstendig rett til en egen stat. Både israelere og palestinere har rett til å leve i fred i hver sin stat. Det kan ikke bli fred i Midtøsten uten en tostatsløsning. Det kan ikke bli en tostatsløsning uten en palestinsk stat. Med andre ord: Fred i Midtøsten forutsetter en palestinsk stat, sier Støre i en pressemelding.

Den territorielle avgrensingen mellom staten Palestina og staten Israel bør basere seg på grensene fra før 4. juni 1967 med Jerusalem som delt hovedstad, med åpning for avtaler om landbytte, skriver Utenriksdepartementet.

Flere land vil anerkjenne Palestina

Den norske pressekonferansen finner sted samme dag som Spanias statsminister Pedro Sánchez har varslet at de vil anerkjenne Palestina som en egen stat og hvilken dato anerkjennelsen skal tre i kraft fra.

Eide har tidligere sagt at en norsk anerkjennelse vil skje i samarbeid med flere andre land, og han sa i slutten av april at en anerkjennelse kan komme i løpet av våren.

143 av FNs 193 medlemsland har anerkjent Palestina som uavhengig stat, og flere EU-land har varslet at de om kort tid vil gjøre det samme.

Motbør fra Listhaug

Frp-leder Sylvi Listhaug reagerer på at regjeringen anerkjenner Palestina nå og mener dette indirekte vil belønne Hamas' terrorhandlinger mot Israel.

– Fremskrittspartiet støtter en tostatsløsning i Midtøsten. Men en opprettelse av en palestinsk stat må være en del av en fremforhandlet løsning, og vi må også være sikre på at vi ikke anerkjenner det som kan bli et islamistisk diktatur. En anerkjennelse nå er i realiteten en styrking av krefter som ikke ønsker forhandlinger og kompromisser, sier Listhaug i en epost til NTB.

– Allerede har 143 land anerkjent Palestina som egen stat, men staten Palestina eksisterer ikke. Derfor fremstår dette mer som en symbolsk handling som skal tilfredsstille Palestinakomiteen og andre ytterliggående aktivister på norsk venstreside, sier Listhaug.

Powered by Labrador CMS