Nyheter

EKSPLOSJON: Et britisk krigsskip skyter ned en drone i Rødehavet. Storbritannia er blant landene som skal delta i en operasjon for å sikre handelen i Rødehavet etter flere angrep fra Houthi-militsen i Jemen.

Ti land deltar i operasjon i Rødehavet

USA skal lede en internasjonal operasjon for å sikre handelen i Rødehavet etter angrep fra Houthi-militsen. Norge bidrar med ti offiserer.

Publisert Sist oppdatert

USAs forsvarsminister Lloyd Austin, som er på reise til Bahrain, kunngjorde mandag opprettelsen av operasjonen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Utenom USA og Norge deltar Storbritannia, Bahrain, Canada, Frankrike, Italia, Nederland, Seychellene og Spania. Austin sier at landene vil gjennomføre felles patruljer i det sørlige Rødehavet og Adenbukta.

Operasjonen kalles Prosperity Guardian og etableres innenfor rammen av den internasjonale maritime koalisjonen i området, Combined Maritime Forces (CMF).

Sier Israel er mål for angrepene

– Dette er en internasjonal utfordring som krever felles handling. Derfor kunngjør jeg i dag Operasjon Prosperity Guardian, et viktig nytt multinasjonalt sikkerhetsinitiativ, sa Austin.

Austin sa mandag at USAs støtte til Israel er urokkelig, men han oppfordret den israelske regjeringen til å gjøre mer for å beskytte sivile.

Det har vært tiltakende kritikk fra andre lands regjeringer og internasjonale organisasjoner over antallet drepte og sårede sivile på Gazastripen som følge av det israelske bomberegnet og den katastrofale humanitære situasjonen.

De iranskstøttede houthiene sier at målet med angrepene er å støtte det palestinske folk mens krigen raser på Gazastripen.

De krever at Israel stanser angrepene mot Gaza og at palestinerne skal få tilgang på mat og medisinsk hjelp. Gruppa hevder å kun angripe israelske skip, men flere av skipene som er rammet, var verken på vei til Israel eller hadde noen tilknytning til landet, påpeker observatører.

Norsk bidrag

Den norske regjeringen opplyste mandag at de vil styrke sitt bidrag til hovedkvarteret til CMF med inntil ti stabsoffiserer. De blir sendt ned til Rødehavet i løpet av kort tid.

– De norske stabsoffiserens oppgaver blir å koordinere med og sørge for trygg passasje for sivile fartøy, sa forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Gram understreker at det norske bidraget kan bli justert, og at det vil vare så lenge det er nødvendig.

Powered by Labrador CMS