Nyheter

MINERYDDER: Den svenske produsenten Saab Underwater Systems sender et nye undervannsfartøy til Kuwait. De forventes å være leveringsklare i 2025.

Svensk fjernstyrt undervannsfarkost skal finne miner

På oppdrag fra den amerikanske marinen skal det svenske firmaet Saab produsere en ny semi-autonom fjernstyrt farkost som kan finne og ødelegge miner. 

Publisert Sist oppdatert

Produksjonskontrakten av undervannsfarkosten  Double Eagle Semi-Autonomous Remotely Operated Vehicle (SAROV)  er tildelt av den amerikanske marinen til det svenske Saab Underwater Systems og skal leveres til det kuwaitiske sjøforsvaret, skriver Defence News. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Saab er bredt brukt i offshore industrien og er kjent for sine fjernstyrte undervannsfarkoster,  og brukes av marineenheter over hele verden. Double Eagle brukes blant annet til undervannsinspeksjoner, vedlikehold, og skal ifølge Saab både oppdage, måle risiko for og uskadeliggjøre miner.

Den fjernstyrte farkostene er manøvrerbare kjøretøy som kan startes fra alle typer skip, fra land eller fra et tilfeldig tilgjengelig fartøy. 

Les også: Science fiction-våpen blir virkelighet 

I en pressemelding  på egne nettsider skriver Saab at fartøyet skal utvikles og produseres i Linköping i Sverige. Salget representerer en milepæl i utvidelsen av produksjonen av svensk teknologi til USA. 

Produksjonen er et samarbeid mellom produksjonssteder i Sverige, Danmark og Storbritannia. 

Den amerikanske marinen anskaffer det fjernstyrte systemet til Kuwait, gjennom Pentagons program for salg av militært materiell til utlandet (FMS). 

– I dag utvider vi partnerskapene våre i Kuwait, og benytter oss av en svært kapabel og robust løsning, sier administrerende  direktør og leder i Saab for regionen Midtøsten og Afrika, Killian Swift. 

Prislappen er på 16 millioner dollar, som tilsvarer litt over 160 millioner norske kroner og de nye fartøyene er planlagt å stå ferdig innen september 2025.  

Powered by Labrador CMS