Nyheter

DELT I TO: Stortingskomiteen ønsker å dele Frode Berg-rapporten i to, en offentlig og en hemmelig.
DELT I TO: Stortingskomiteen ønsker å dele Frode Berg-rapporten i to, en offentlig og en hemmelig.

Stortingskomité vil ha åpen innstilling i Frode Berg-saken

Stortingskomiteen som har behandlet Frode Berg-rapporten fra EOS-utvalget, ønsker enstemmig å legge fram en åpen rapport om saken til et åpent stortingsmøte.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Komiteen ønsker å dele innstillingen i to: En offentlig og en lukket del, skriver VG. Presidentskapet på Stortinget skal nå ta stilling til det.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

EOS-utvalget er Stortingets kontrollorgan for de hemmelige tjenestene. Utvalget har laget en rapport om Frode Berg-saken, etter at den pensjonerte grenseinspektøren ble pågrepet av russisk sikkerhetspoliti i desember 2017 og dømt til 14 års fengsel for spionasje. Han tilbrakte nesten to år i fengsel før han ble benådet i november 2019.

Les også: Så mange norske soldater ble skadet i Afghanistan

SVs Freddy Øvstegård er glad for at komiteen har gått inn for en åpen innstilling i tillegg til den lukkede.

– Det er i alle fall et lite skritt for en mer åpen og opplyst offentlig samtale om en viktig og alvorlig sak, sier han til VG.

Et brev om saken ble tirsdag oversendt presidentskapet i Stortinget, sier komitéleder Dag Terje Andersen (Ap) til NRK.

Frode Berg har sagt at han føler seg sterkt misbrukt av Etterretningstjenesten, som han sier sendte ham på oppdrag inn i Russland.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen har sagt nei til flere henvendelser fra Stortinget om åpenhet om denne rapporten. Stortinget sa 21. mai også nei til å avgradere sammendraget av EOS-rapporten med knapt flertall.

Les også: Fikk tildelt det amerikanske marinekorpsets fortjenestemedalje

Powered by Labrador CMS