Meninger

SALUTT: Flaggdagene og saluttene viser takknemligheten og respekt til alle de menneskene som bidro til vårt lands selvstendighet, skriver Erlend Larsen. Dette bildet er tatt i forbindelse med frigjøringsdagen 8. mai.

– Salutter og vårt kollektive minne

Forsvaret bør fortsette å saluttere på våre tre historiske merkedager, slik som i dag, skriver Erlend Larsen.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter 525 år i union ble Norge en selvstendig nasjon den 7. juni 1905. Nå vurderer Forsvarets fellestjenester å avslutte saluttering av en dato som var avgjørende for norsk selvstendighet og uavhengighet.

Det er riktig som de skriver at 7. juni får for liten nasjonal oppmerksomhet. Vår generasjon forstår dessverre ikke hvor viktig denne datoen er i landets historie. Ingen ting blir bedre av å redusere oppmerksomheten rundt en dato som er blant vår nasjons tre viktigste datoer.

Innnleggforfatter er stortingsrepresentant (H) Erlend Larsen, her på Stortinget.

Snudde tre ganger

Fra 1814 til 1895 fikk svenske krigstrusler Stortinget til å snu tre ganger. Demokratiske vedtak måtte oppgis fordi vi ikke hadde et sterkt nok forsvar til å sette makt bak Stortingets beslutninger. Demokratiet er fremdeles avhengig av et sterkt forsvar for å virke fullt ut.

Delta i debatten?

Har du noe på hjertet og ønsker å delta i debatten?

Send oss en e-post på debatt@fofo.no.

I 1895 begynte en kraftig opprustning av Forsvaret, kanskje historiens største opprustning om en måler den mot statsbudsjettets størrelse.

Datidens politikere forstod at det ikke var mulig å bryte ut av unionen kun med dialog.

På svensk side var det stort press om å bruke makt for å holde Norge i unionen. Det var ikke bare grever og baroner som krevde at unionskongen brukte våpenmakt for å holde oss i folden. I Gøteborg deltok 20.000 svensker i en demonstrasjon for å beholde unionen.

Les også: 7. juni: – En av våre viktigste datoer

I 1905 var det norske Forsvaret så stort og sterkt at svenskene innså at en krig ville få for store kostnader og konsekvenser.

I 1905 var det norske Forsvaret så stort og sterkt at svenskene innså at en krig ville få for store kostnader og konsekvenser. Sjelden har Forsvaret hatt en så stor og viktig rolle i norsk demokratiutvikling, som nettopp dette året. I dette perspektivet virker det ekstra merkelig at Forsvaret selv ikke ser sin historiske verdi.

Dette poenget er det i seg selv verdt å saluttere for.

Heltehistorier

En konflikt uten monumenter og heltehistorier blir fortrengt fra vårt kollektive minne, selv om det er all grunn til å ta vare på den historiske kunnskapen. Om 20 år er det ikke lenger noen tidsvitner fra vår kamp mot tysk okkupasjon, og enda en del av vår historie blir fortrengt fra vårt kollektive minne.

Flaggdagene og saluttene bidrar til å minne oss om å ta vare på takknemligheten og respekten til alle de menneskene som bidro til vårt lands selvstendighet og uavhengighet. La oss fortsette å ta vare på det.

Forsvaret bør fortsette å saluttere på våre tre historiske merkedager, slik som i dag.

Powered by Labrador CMS