Nyheter:

KNM Thor Heyerdahl har vært i Barentshavet deler av påsken for å observere russisk militær aktivitet.

Fregatten KNM Thor Heyerdahl med innholdsrik påske: overvåket russisk militær aktivitet og hentet påskeegg i Berlevåg

– På vei nordover passet det fint å seile innom Berlevåg, sa skipssjef Lars Larsson.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

8. mars forlot KNM Thor Heyerdahl marinebasen på Haakonsvern. Frem til 19. mars deltok de på den maritime storøvelsen TG-21-2 i Nordland, Troms og Finnmark.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Deretter ble kursen satt mot Nordområdene for å observere russisk militær aktivitet – men først måtte fregatten plukke opp et påskeegg.

Stoppet i Berlevåg for å plukke opp påskeegg

På palmesøndag ble det gjort et unntak fra den normale aktiviteten på KNM Thor Heyerdahl. Da fregatten kjørte forbi Berlevåg tillot skipssjef på KNM Thor Heyerdahl, kommandørkaptein Lars Larsson, et stopp på veien. Det var til stor glede for førsteårslærling Aaron Amundsen (18) og hans familie.

FIKK HENTE PÅSKEEGG: Familien til førsteårslærling Amundsen fikk et gledelig gjensyn med yngstesønnen.

Aarons far var glad for at de fikk se yngstesønnen i påsken. Det hadde de ikke forventet.

– Det var vel egentlig ingen her som trodde på det, da det kom tekstmelding i går om at fregatten skulle en tur innom. Vi tenkte jo at de ikke kunne sende hele fregatten til Berlevåg for at Aaron skal få hentet påskeegget sitt, men nå står han her framfor oss, så da tror vi på han, sa pappa Ingmund Amundsen i en pressemelding.

Etter påskeegget var trygt lastet på fregatten gikk turen til Nordområdene, hvor Aaron og resten av besetningen på KNM Thor Heyerdahl feiret påsken om bord, på vakt for Norge og NATO.

Har du fått med deg denne? Forsvarspublikasjon: F-35 tre ganger dyrere å fly enn Forsvaret anslår

Overvåket russisk militær aktivitet

Etter KNM Thor Heyerdahl ankom Nordområdene, fulgte de med på russisk militær aktivitet i norske nærområder.

− Vi har tilbragt en del tid i Barentshavet denne påsken hvor vi har brukt våre sensorer til å overvåke et russisk fareområde for missil og artilleriskyting, som ligger i umiddelbar nærhet til norsk økonomisk sone i Barentshavet, sier Larsson i en pressemelding fra forsvaret.

Kommandørkaptein Lars Tollef Larsson, skipssjef på KNM Thor Heyerdahl.

Rutineoppdrag

Den nylige operasjonen i Barentshavet er ifølge skipssjefen helt udramatisk, og en del av normalsituasjonen i Nordområdene.

− Det er helt naturlig at vi følger med på russisk militær aktivitet i våre nærområder, på samme måte som russerne følger med på norsk og alliert aktivitet i russiske nærområder, forklarer han.

Opplever ryddig atferd av russiske militærfartøy

Skipssjefen rapporterer om at operasjonene i nord har gått ryddig for seg og at han har opplevd de russiske militærfartøyene som profesjonelle i fremferd ovenfor den norske fregatten.

− Vi har begge operert i internasjonalt farvann, slik vi alle har rett til i henhold til FNs havrettskonvensjon. Russerne har holdt god avstand til oss og flere ganger kalt oss opp på VHF for å sikre at vi er kjent med fareområdet, sier skipssjefen i pressemeldingen

Observasjonene fra det norske krigsskipet har bidratt til økt situasjonsforståelse i Nordområdene, avslutter han om oppdraget i nordområdene.

Les også: FFI: Forsvaret må bruke ny teknologi for å overleve

Powered by Labrador CMS