Nyheter

NANSEN: Fregatten KNM Fridtjof Nansen har endt opp som en av de Nato-skipene som ligger nærmest konflikten i Ukraina.

Fregatten Fridtjof Nansen er et av de nærmeste Nato-skipene til krigen i Ukraina

Sjøforsvaret understreker at de er på defensivt oppdrag.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den russiske marinen har kontroll over det nordlige Svartehavet. Noen hundre kilometer lenger sørvest, helt nord i Egeerhavet, ligger de nærmeste Nato-skipene. Ett av dem er den norske fregatten Fridtjof Nansen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Oppdraget ble planlagt for mange måneder siden. Vi har endt opp med å ha et norsk fartøy i dette området på et tidspunkt da det ble enda viktigere, sier sjef Rune Andersen for Sjøforsvaret til Bergens Tidende.

Når jagerfly fra det amerikanske, atomdrevne hangarskipet USS Harry S. Truman. overvåker og patruljerer luftrommet over Nato-landene som grenser til Ukraina, får de støtte fra mannskapet på den norske fregatten, ifølge avisa.

Etter å ha ankommet Middelhavet i desember, skulle sjøstyrken egentlig seile videre til Midtøsten. I romjulen bestemte imidlertid det amerikanske forsvaret at styrken skulle bli i Middelhavet da spenningene tiltok mellom Russland og Ukraina.

På spørsmål om det er aktuelt å bidra i operasjoner opp mot krigen mellom Ukraina og Russland svarer Andersen at de har et defensivt oppdrag.

– Nato har gjort det klart at vi ikke er i krig med Russland, og vi har et defensivt oppdrag. KNM Fridtjof Nansen deltar først og fremst i en forsterket overvåking og forsvar av de allierte landene, sier han.

Powered by Labrador CMS