Nyheter

FERSK: Nye rekrutter på depot i Bardufoss under innrykk i januar 2022.
FERSK: Nye rekrutter på depot i Bardufoss under innrykk i januar 2022.

Fremtidige rekrutter, vernepliktige og foreldre er bekymret for sikkerheten

Flere har kontaktet Forsvaret med spørsmål om det er trygt eller ikke å dra inn i førstegangstjenesten.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Krigen i Ukraina har ført til mye usikkerhet, blant annet for vernepliktige som snart skal inn i førstegangstjenesten. Forsvaret har mottatt flere spørsmål fra ungdom og deres foreldre om sikkerhet. Til svar har Forsvaret publisert en sak som svarer på noen av spørsmålene.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Les også: ULVENE ER TILBAKE

I saken forsikrer forsvarssjefen om at Russland ikke er en direkte trussel for Norge og at tjenestehverdagen vil være normal og rekruttutdanning vil foregå som den pleier.

Har sendt ut brev

Sjøforsvaret har sendt ut brev til soldater og vernepliktige hvor det informeres om at enkelte fartøyer kan få endring i seilingsprogrammet sitt, men det ikke vil skje noen vesentlige endringer med tanke på krigen i Ukraina.

Vernepliktige stasjonert ved Porsangermoen, som Forsvarets mediesenter har snakket med, sier at de ikke er mer redd etter angrepet på Ukraina, men heller føler at jobben de gjør er enda viktigere nå enn før og at de føler på et større ansvar.

Ikke en stor bekymring

– Det er klart at man blir påvirket når et av nabolandene til Norge går til angrep mot et annet naboland, sier talsperson i Hæren Eirik Skomedal til Forsvarets forum.

Han sikter til den russiske invasjonen av Ukraina.

– Likevel opplever jeg ikke det er noen stor uttrykt bekymring blant våre vernepliktige – selv om noen sikkert kan være bekymret, fortsetter Skomedal som sier at Hæren ikke har registrert noen økt russisk aktivitet i grenseområdene til Russland.

Les også: Krigen i Ukraina viser hvorfor Nato er viktig for Norge

Sikkerhetsgaranti

Norges Nato-medlemsskap blir også påpekt som en garanti for norsk sikkerhet, fra forsvarssjefen.

– Vårt medlemskap i Nato er vår viktigste sikkerhetsgaranti, og president Putin har ingen interesse av en direkte militær konflikt med noe Nato-land, sier forsvarssjef Eirik Kristoffersen i pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS