Nyheter

SKAL ERSTATTES: HNLMS Evertsen (F805) er en De Zeven Provinciën-klasse fregatt, her fotografert i Yokosuka i Japan i september 2021. Nederland vil nå erstatte disse med nye fregatter.

Nederland vil ha fire nye fregatter

Nederland ønsker Norge velkommen til en avtale om felles innkjøp av nye antiluft-fregatter. De nederlandske fregattene får missiler fra Kongsberg.

Publisert Sist oppdatert

Nederland planlegger å gå til innkjøp av fire nye såkalte antiluft-fregatter, altså fregatter som hovedsaklig er bygget og utstyrt for antiluftkrigføring (AAW). Det skriver Defense News. 

Til sammenligning er Norges Nansen klasse-fregatter multirollefregatter, som hovedsaklig benyttes til antiubåt (ASW)- og antioverflatekrigføring (ASuW).

De fire fregattene skal ha en planlagt kostnad på minst 3,5 milliarder euro, tilsvarende like over 40 milliarder norske kroner. Disse skal erstatte dagens De Zeven Provinciën-klasse fregatter. 

– Dagens fregatter vil nå slutten av sitt livsløp i løpet av det neste tiåret, skriver det nederlandske forsvarsdepartementet i en pressemelding. 

I samtaler med Norge, Danmark og Tyskland

Fregattene i De Zeven Provinciën-klassen ble tatt i bruk mellom 2002 og 2005. Den første av de fire nye fregattene er ventet levert i 2034. I løpt av 2041 skal alle fire være i tjeneste. 

Nederlands nye antiluft-fregatter

  • Nederland planlegger å anskaffe fire nye antiluft-fregatter med en kostnad på over 40 milliarder norske kroner for å erstatte De Zeven Provinciën-klasse fregatter.
  • Nederland er i samtaler med Norge, Danmark og Tyskland om et mulig samarbeid rundt de nye fregattene, som kan inkludere felles prosjektering og vedlikehold.

Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.

Det betyr at den gamle fregatt-klassen vil seile i to år utover det som opprinnelig var planlagt.  

Nederland skal være i samtaler med flere land, blant dem Norge, Danmark og Tyskland, om å samarbeide om de nye fregattene. Et slikt samarbeid vil kunne innebære felles utvikling og bygging av fartøyene, samt felles innkjøp, trening og vedlikehold. Ingen avtaler er foreløpig inngått. 

– Nederland leder an arbeidet med disse fartøyene, men vi ønsker andre land velkommen i å bli med, sier forsvarsminister Christophe van der Maat. 

Skal utstyres med missiler fra Kongsberg

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen har tidligere tatt til orde for et tettere samarbeid med allierte land når det gjelder Sjøforsvarets fartøy. Da han la frem sitt fagmilitære råd i fjor sommer, sa han følgende om kystkorvettene i Skjold-klassen: 

– Det er bare Norge som bruker dem. Det gjør at alle oppdateringer, teknologi og alt som inngår i et fartøy – som er mye mer enn bare skroget – er veldig sårbart. 

Også daværende sjef for Sjøforsvaret Rune Andersen, trakk frem ønsket om alliert samarbeid den gang. 

– Vi ønsker en mye tettere integrasjon med nære allierte om anskaffelse av de mest avanserte fartøyene, slik at vi ikke står alene om prosjektering, bygging, drift og oppgraderinger, sa Andersen om Norges Nansen-klasse fregatter. 

Nederlands nye fregatter skal som nevnt ha antiluftkrigføring som hovedoppgave, og skal utstyres med lagdelt luftvern. 

Thales skal være valgt som leverandør av våpensystemer for overflatekrigføring, og de skal utstyres med blant annet Tomahawk kryssermissiler og Naval Strike Missile (NSM) fra Kongsberg.  

Powered by Labrador CMS