Nyheter

UTE: Franske styrker skal ha forlatt Timbuktu i Mali. Her ser vi franske styrker i byen i slutten av september 2021.

Franske soldater har forlatt Timbuktu

Den franske styrken som var utstasjonert i Timbuktu i Mali, har forlatt byen i det som er en nedtrapping av fransk tilstedeværelse etter ni år i landet.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Styrken i Timbuktu har bestått av rundt 150 soldater og uttrekkingen fra byen er derfor mest symbolsk.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Frankrike sendte styrker til Timbuktu for ni år siden for å drive ut islamister som hadde tatt kontroll over byen. Uttrekkingen tirsdag har skapt bekymring for om Malis hær vil være i stand til å beskytte byen.

I en pressemelding sent tirsdag kveld understreker fransk militærledelse at Malis egen hær opprettholder en sterk tilstedeværelse i Timbuktu, i tillegg til nesten 2.200 fredsbevarende soldater fra FN som er permanent utstasjonert der.

Mali sliter med et jihadistisk opprør som brøt ut i 2012 nord i landet og siden har spredt seg sørover i landet og til nabolandene Niger og Burkina Faso, trass i hjelp fra 4.100 soldater fra Frankrike, samt styrker fra afrikanske land.

Etter hvert er de sentrale delene av Mali blitt et episenter for konflikten som nå har spredt seg til hele Sahel-området, med stadige etniske drap og angrep på regjeringsstyrker.

Frankrike har hatt rundt 5.1000 soldater i Sahel-regionen siden 2013. Antallet er ventet å falle til rundt 3.000 innen utgangen av neste år.

Powered by Labrador CMS