Nyheter

STØTTE: En demonstrasjon i Bamako mot Frankrike og til støtte for Russland 22. september.
STØTTE: En demonstrasjon i Bamako mot Frankrike og til støtte for Russland 22. september.

Russland vil fortsette å hjelpe Mali militært

Fransk tilbaketrekning vil gi grobunn for mer terror, mener russisk toppdiplomat.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Nøkkelen til å styrke sikkerheten i Sahel ligger i Mali, sier den russiske toppdiplomaten Pjotr Iljitsjov i et intervju med nyhetsbyrået RIA Novosti.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Norge og 14 andre land fordømte i forrige uke bruken av russiske leiesoldater i Mali. Regjeringen i Bamako skal ha vært i forhandlinger med den russiske private hæren Wagner-gruppen, men avviser at leiesoldater derfra er i landet.

Bakgrunn: Mali – et land på hell

Russland har ennå ikke kommentert uttalelsen fra de 15 vestlige nasjonene, men i et intervju med nyhetsbyrået RIA Novosti, sier Iljitsjov at Russland fortsatt vil gi Mali militær hjelp gjennom statlige kanaler.

– Russland og Mali er forbundet gjennom langvarige vennskapelige forbindelser, som begynte i sovjettiden. Vi vil fortsette å forsvare Bamakos legitime interesser i FN, samt å gi aktiv støtte til maliske partnere i det militære og militært tekniske sfærer gjennom statlige kanaler, sier Iljitsjov til RIA Novosti.

Iljitsjov er direktør for avdelingen for internasjonale organisasjoner i det russiske utenriksdepartementet.

– Frankrikes gradvise innskrenkning av Operasjon Barkhan, i tillegg til tilbaketrekning av det franske militæret fra tre militærbaser i Thessalita, Kidal og Timbuktu, kan fremprovosere en alvorlig økning i terroraktivitet i landet, sier diplomaten.

Russland selger blant annet våpen til Mali. Ifølge nyhetsbyrået Reuters leverte Russland et lastefly med fire helikoptere, våpen og ammunisjon i oktober.

Ifølge Malis regjering har det vært russiske instruktører i Mali som ledd i en satsing for å styrke den operative evnen til Malis forsvar og sikkerhetsstyrker.

Powered by Labrador CMS