Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Regjeringen anklager Russland for desinformasjon

Det påstås at opplæring fra Norge og Sverige har medført en økning i vold og lovløshet i de ukrainske styrkene, skriver Regjeringen på sine nettsider.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den senere tiden har en rekke russiskspråklige nettsteder spredt en historie om at Norge og Sverige har ansvar for krigsforbrytelser i Ukraina, skriver Regjeringen på sine nettsider.

Det hevdes at intruktører fra Nato-land gir opptrening, veiledning og råd til ukrainske militære styrker, at de skal være permanent utstasjonert i Ukraina og at utdanningen som tilbys ukrainske styrker spenner fra skarpskytteroppplæring til operasjonsplanlegging.

Saken skal være omtalt av det russiske utenriksdepartementet under en pressekonferanse og i en Twitter-melding.

Regjeringen skriver at historien har sitt utspring i et norsk-svensk studiebesøk i regi av den norske Luftkrigsskolen i 2016.

– Russiske myndigheter bidrar til å videreformidle desinformasjon. Påstandene har ingen rot i virkeligheten. Sannheten er at dette dreier seg om en studietur med deltakere fra Luftkrigsskolen i Trondheim for over fire år siden. Saken fremstår som et klassisk forsøk på desinformasjon og følger et velkjent mønster. Vi så et liknende eksempel nylig gjennom det forfalskede brevet fra generalsekretæren i NATO, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen i pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS