Nyheter

GJEV PRIS: På Veterankonserten i Molde Domkirke i 2023 ble Ann Helen Dybwad hedret med Veteranprisen 2021

Hedret med veteranpris: Glad og litt sjokkert

Ann Helen Dybwad er en konstruktiv og positiv stemme, som er et forbilde, heter det i begrunnelsen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er egentlig litt sjokkerende, men jeg er veldig glad for å få bli sett siden jeg har holdt på med veteranarbeid i så mange år. Det er veldig hyggelig, sa Ann Helen Dybwad tirsdag kveld til Forsvarets forum etter at hun mottok Forsvarets veteranpris.

Dybwad ble hedret under en festkonsert i Molde kirke, og hadde kommet dit så og si rett fra oppdrag i Mali. På grunn av pandemien var det altså 2021-prisen som ble utdelt i år.

– Det betyr noe for meg personlig fordi jeg har gjort noe godt og så har det blitt sett. Og det at noen fokuserer på veteraner er jo viktig for den enkelte veteran, som kanskje ikke har kapasitet til å gjøre det selv.

HØYTIDELIG: Ann Helen Dybwad mottok prisen av forsvarssjef Eirik Kristoffersen og ble applaudert av blant andre forsvarsminister Bjørn Arild Gram.

– Flott anerkjennelse

Hun legger til at det er viktig for kommunen og samfunnet at noen faktisk bruker kunnskapen sin og sprer den så alle lærer mer. Diplomet skal hun henge på veggen hjemme, og selve prisen skal hun finne et sted til hjemme hvis hun får den med seg på flyet.

– Uansett er det selve anerkjennelsen som er fantastisk flott. Rammene er så hyggelig. Og så er det fullt av veteraner her.

Begrunnelsen for at Ann Helen Dybwad fikk prisen er at hun over flere tiår har engasjert seg for veteraner fra operasjonene hun har tjenestegjort i. Fra Libanon via Somalia og Balkan, til Afghanistan, Sør-Sudan og Mali de senere årene:

«Hun har jobbet med å skaffe forståelse for hva tjeneste i internasjonale operasjoner innebærer. Hun har vært spesielt viktig for samholdet blant veteraner fra Somalia på begynnelsen av 1990-tallet. Dybwad har årelangt engasjement for veteransaken på mange ulike plattformer, og har formidlet sine erfaringer til det norske samfunnet i ulike medier. Hun er stadig tjenestegjørende og har vært med på den viktige profesjonaliseringen av Forsvarets engasjement i internasjonale operasjoner», står det i begrunnelsen.

Alle kan foreslå

Videre står det i begrunnelsen at Dybwad har nådd langt ut over veteranmiljøet med sin historie, og er viktig for å etablere veteranhistorien i hele samfunnet.

Alle kan foreslå kandidater til prisen. Veteranprisrådet innstiller deretter kandidater. Rådet består av Forsvarets veteraninspektør Morten Henriksen, leder av Stortingets utenriks- og forsvarskomité Ine Eriksen Søreide, sjefen for dekorasjonsseksjonen Harald-David Meum, offiser og veteran Sandra Tjørn, journalist Harald Stanghelle og redaktør Kristoffer Egeberg.

Det er forsvarssjefen som tildeler prisen.

Powered by Labrador CMS