Nyheter:

Leopard 2A4NO stridsvogner på øvelse i Troms. Fra 2025 skal nye stridsvogner innfases i Hæren.
Leopard 2A4NO stridsvogner på øvelse i Troms. Fra 2025 skal nye stridsvogner innfases i Hæren.

Har sendt ut markedsundersøkelse om stridsvogner

Forsvarsmateriell vil innhente informasjon fra mulige leverandører.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forrige uke la Forsvarsmateriell ut en kunngjøring om en markedsundersøkelse på databasen for offentlige innkjøp (Doffin). Formålet er å innhente dybdekunnskap om markedet for stridsvogner.

– Forsvarsdepartementet har gitt Forsvarsmateriell i oppdrag å utarbeide beslutningsgrunnlag for «Prosjekt 9360 – Stridsvognkapasitet til Hæren». Som et ledd i utarbeidelse av beslutningsunderlaget er det publisert informasjon om markedsundersøkelse på Doffin, skriver kommunikasjonsrådgiver i Forsvarsmateriell, Jannicke Hauan Strand.

Det er planlagt å anskaffe nye stridsvogner til Hæren som en konkurranse. Markedsundersøkelsen benyttes for å innhente informasjon om blant annet leverandører, tekniske spesifikasjoner, modenhetsnivå og tilgjengelighet.

Leverandører av komplette stridsvogn-systemer er invitert til å besvare undersøkelsen, opplyser Forsvarsmateriell.

Innfasing 2025-2030

16. oktober la regjeringen fram sitt nye forslag til langtidsplan for Forsvaret. Der står det at man planlegger å legge fram et forslag til stridsvognanskaffelsen for Stortinget i 2021, med innfasing i perioden 2025-2030.

Forsvaret har i dag 52 Leopard 2A4NO-stridsvogner som er over 30 år gamle. Forsvarets forum har tidligere skrevet at det er to vogner på markedet som vurderes som høyaktuelle for Forsvaret; sørkoreanske K2 Black Panther som produseres av Hyundai Rotem, og tyske Leopard 2A7V fra Krauss-Maffei Wegmann.

Tidligere i oktober skrev også TV2 at det er disse to vognene som vurderes som aktuelle, ifølge kilder som kanalen har vært i kontakt med.

Les også: – Det er kombinasjonen av mobilitet, ildkraft og beskyttelse som gjør stridsvognen til en unik plattform.

I den nye Langtidsplanen legger regjeringen opp til at Brigade Nord skal bestå av fire mekaniserte kampbataljoner samt at Porsanger bataljon også skal være mekanisert. Disse avdelingene settes opp med tungt pansret materiell, blant annet stridsvogner.

Gammel, men slår fra seg

De norske stridsvognenee ble produsert på 80-tallet og er ifølge mange overmodne for utskiftning. Sjef for Hæren, Lars Lervik, mener stridsvognene har langt på vei passert sin operative og tekniske levetid.

– Jeg trenger nye stridsvogner så raskt som mulig, sier generalmajoren.

Men de kan likevel bite fra seg.

I oktober gikk en norsk stridsvogn fra Telemark bataljon til topps i en konkurransen i Latvia. «Iron Spear» er en årlig skarpskytingskonkurranse for Nato «enhanced Forward Presence» (eFP).

Til sammen var det 22 stridsvogner fra 12 Nato-land som deltok.

Norsk stridsvogn som deltok i konkurransen «Iron Spear» i Latvia.
Norsk stridsvogn som deltok i konkurransen «Iron Spear» i Latvia.
Powered by Labrador CMS