Nyheter:

En Leopard 2 hos Telemark bataljon i Regionsfelt Østlandet ved Rena leir. Nå vil regjeringen anskaffe nye, først om fem år.
En Leopard 2 hos Telemark bataljon i Regionsfelt Østlandet ved Rena leir. Nå vil regjeringen anskaffe nye, først om fem år.

Vil anskaffe stridsvogner fra 2025

Regjeringen legger opp til anskaffelse av nye stridsvogner til Hæren først om fem år.

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det fremgår av Langtidsplanen for Forsvaret som ble fremlagt i dag.

«Nye stridsvogner og langtrekkende presisjonsvåpen vil tilføre Hæren betydelig økt ildkraft og beskyttelse, og øke evnen til å bekjempe plattformer og høyverdige mål, primært innenfor landdomenet av fellesoperasjoner», heter det i langtidsplanen.

Debatten om nye stridsvogner startet for alvor på tampen av 2015. Det var da forsvarssjef Admiral Haakon Bruun-Hanssen sa det var behov for nye stridsvogner. Utsagnet var et innspill til den nye langtidsplanen.

Langtidsplanen ble laget, men Regjeringen ville ikke ta stilling til stridsvognspørsmålet der. De ville ha en egen landmaktutredning (forkortet LMU - som var ferdigstilt i 2017). Forsvarssjefen gjentok innspillet.

Da landmaktutredningen var ferdig, laget Regjeringen en landmaktproposisjon - Prop 2 S. En proposisjon til Stortinget er et forslag fra Regjering til Stortinget om å fatte et vedtak. Da hadde Regjeringen bestemt seg for at det var dags for nye stridsvogner.

De skrev at: «[...]en ny kapasitet trolig ikke vil være på plass før tidligst 2025».

Da det reviderte forsvarsbudsjettet ble klart litt senere samme år, ble det klart at selve prosessen med kjøp av nye stridsvogner eller en eventuell oppgradering av de gamle, skal starte først i 2025. Det betydde ennå en utsettelse, hvor nye stridsvogner ikke vil være på plass før antageligvis 2027.

Har du tips eller innspill til denne saken, send oss en e-post på tips@fofo.no. Ønsker du å bidra i debatten, send ditt innlegg til debatt@fofo.no.

Powered by Labrador CMS