Nyheter:

KNM Helge Ingstad fotografert på vei til tørrdokken i april.
KNM Helge Ingstad fotografert på vei til tørrdokken i april.

Destruksjon av KNM Helge Ingstad er kunngjort som konkurranse

«Opphugging av skip» er oppdraget leverandører nå kan konkurrere om.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

KNM Helge Ingstad fikk mindre enn et tiår i tjeneste, før fregatten kolliderte med et tankskip utenfor Bergen i november 2018 og havarerte.

Sommeren 2019 avgjorde regjeringen at Helge Ingstad ikke skal repareres. Nå er det kunngjort konkurranse om å destruere fartøyet. Det er Forsvarsmateriell som konkurranseutlyser oppdraget, som kort sagt benevnes «opphugging av skip.»

Så snart som praktisk mulig

Forsvarsmateriell (FMA) har fått i oppdrag å sørge for demilitarisering, destruksjon og gjenvinning av fregatten. Nå er de på jakt etter en leverandør som kan gjøre jobben, og har kunngjort konkurransen på Doffin, databasen for offentlige innkjøp.

Gjennom denne kontrakten ønskes det også å opparbeide kompetanse i Norge på det norske fregattvåpenet. Oppstart vil bli så snart som praktisk mulig etter at kontrakt er signert, uttalte Forsvarsmateriell til Forsvarets forum i april.

Forsvarsmateriell har satt 4. september som frist for å motta tilbud eller forespørsel om deltakelse. Det bes om at tilbud sendes inn på norsk og at oppdraget gjennomføres i Norge.

Har du tips eller innspill i denne saken? Kontakt oss på tips@fofo.no eller journalisten kryptert på Signal på +4745204315.

Destruksjon og gjenvinning

Den som vinner konkurransen får følgende oppdrag;

  • Ansvarsovertakelse av fartøyet ved Coast Center Base (CCB), Ågotnes, Øygarden
  • Forflytning av fartøy til sted for demilitarisering og destruksjon
  • Demilitarisering
  • Dokumentasjon og håndtering av sluttbruker materiell
  • Destruksjon av fartøyet i Norge
  • Gjenvinning av destruert materiell
  • Refusjon til oppdragsgiver av verdier knyttet til metaller, materiell og utstyr som har en omsetningsverdi etter demilitarisering
  • Uttak av mindre og større komponenter til gjenbruk i forsvarssektoren (opsjon)

I Forsvarets årsrapport for 2018 ble totalkostnaden for berging av Helge Ingstad anslått til 726 millioner kroner. Dette omfatter heving, sikring og transport.

Helge Ingstad ble levert til Sjøforsvaret i 2009, til en prislapp på nesten fire milliarder kroner. Den er en av fem fregatter som ble spesialbygget for det norske Forsvaret i Spania.

Powered by Labrador CMS