Nyheter:

KNM Helge Ingstad ved skadestedet i Øygarden etter at fartøyet kolliderte med et tankskip
KNM Helge Ingstad ved skadestedet i Øygarden etter at fartøyet kolliderte med et tankskip

Forsvarsmateriell har landet destruksjons­kontrakt for KNM Helge Ingstad

Norscrap West AS skal destruere den forliste fregatten for 60 millioner kroner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det forventes å tilkomme salgsinntekter av metallet på flere millioner kroner som vil bidra til å redusere samlet kostnad for forsvarssektoren.

– Vi er tilfredse med kontraktsinngåelsen for destruksjonen av fregatten «Helge Ingstad». Vi har stilt strenge krav til gjennomføringen av destruksjonen å ivareta både miljømessige aspekter og sikkerhetsmessige hensyn. Etter en samlet vurdering var det Norscrap West AS av tilbyderne som hadde det mest fordelaktige tilbudet, sier teknisk direktør Jonny M. Otterlei i en pressemelding fra Forsvarsmateriell.

Bare norske leverandører konkurrerte

Nansen-klasse-fregatten KNM Helge Ingstad kolliderte med tankskipet Sola TS i Hjeltefjorden utenfor Bergen 8. november 2018. Kollisjonen førte til at krigsskipet forliste.

Fregattens videre skjebne var i en periode uavklart, før det ble besluttet at den ikke kunne reddes. 11. januar signerte Forsvarsmateriell kontrakten for destruksjon.

Fartøyet skal destrueres i Norge. Dette valget er gjort ut fra skadeomfanget og behovet for å skjerme detaljer om fregatten.

Av sikkerhets- og skjermingsmessige grunner var det kun norske leverandører som kunne være med i konkurransen. Det er stilt strenge krav til gjennomføringen av destruksjonen for å ivareta blant annet miljøkrav og sikkerhetshensyn, melder FMA.

Destrueres ved Hanøytangen

Planen er at fregatten skal flyttes fra Ågotnes og over til Norscrap West i løpet av februar. Arbeidet skal gjennomføres i Norge ved selskapets anlegg på Hanøytangen

Det må imidlertid tas forbehold om vær eller andre situasjoner utenfor leverandørens kontroll som vil kunne skyve på tidsplanen, opplyses det.

FMA kommer til å ha personell tilstede når fregatten skal destrueres.

Det er fremdeles en del militært utstyr om bord i fregatten. Dette utstyret kan ikke fjernes før demonteringen er i gang. Noe av dette utstyret er underlagt regler for destruksjon og trenger godkjenning av tredjepart, skriver Forsvarsdepartementet i en pressemelding.

Det er lagt opp til at destruksjonen skal være ferdig innen utgangen av 2021.

Powered by Labrador CMS