Nytt om navn
BYTTER JOBB: Sten Richard Larsen går fra sjef for Kystjegerkommandoen til Forsvardepartementet.
Går fra sjef for KJK til forsvarsattaché i Kyiv
Siden 2020 har kommandørkaptein Sten Richard Larsen hatt jobben som sjef for Kystjegerkommandoen. Til sommeren går han over i en ny jobb, i et nytt land og med nye oppgaver.
Kortversjon:
- Etter fire år som sjef for Kystjegerkommandoen (KJK) har Larsen valgt å gi seg som sjef for avdelingen.
- Under Larsens ledelse har KJK gjennomgått betydelige endringer, inkludert en ny styrkeproduksjonsmodell som økte operativ tilgjengelighet.
- Stortinget har satt av 2,5 milliarder kroner til KJK for videre utvikling, noe som kan inkluderer ny teknologi for avdelingen.
- Larsen vil til sommeren gå over i ny jobb hos Forsvarsdepartementet som Forsvarsattaché i Kyiv.
Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.
Etter fire år som sjef for Kystjegerkommandoen (KJK) har nå kommandørkaptein Sten Richard Larsen valgt å bytte beite.
– Valget rundt å gi seg som sjef for Kystjegerkommandoen er ganske enkelt, jeg har hatt stillingen i fire år, og avdelingen er nå på vei inn i en ny fase, en endringsprosess som vil ta avdelingen videre, sier Larsen før han legger til:
– Jeg tenker det er et naturlig valg å gi stafettpinnen videre til nye krefter som kan starte og drive neste fase av videreutviklingen.
I løpet av de fire årene som sjef for avdelingen har Larsen rukket å gjøre store endringer innad i avdelingen.
– Jeg fikk selv stor tillit og frihet av sjef Sjøforsvaret og sjef Marinen da jeg kom inn i stillingen. Tidligere sjef for Sjøforsvaret, Kontreadmiral Stensønes, ga meg et råd om å gjøre Kystjegerkommandoen attraktiv utover Kystjegerkommandoen. Dette har jeg tenkt mye på og jobbet etter, sier han og legger til:
– Med tillit og frihet til å endre avdelingen slik jeg mente var riktig for å oppnå våre målsettinger, har blant annet endret styrkeproduksjons modell og skapt betraktelig større operativ tilgjengelighet for oppdragsløsning.
Ny jobb?
Har du eller noen du kjenner fått ny jobb? Da vil vi gjerne at du skriver et par linjer om vedkommende og jobben, samt legger ved et bilde i breddeformat, og sender til tips@fofo.no. Merk gjerne emnefeltet med «Nytt om navn»
Ståpåvilje
Sten Richard Larsen forklarer at fire år med store endringer krever det en helt spesiell vilje og dedikasjon fra avdelingens personell.
– Dette hadde ikke vært mulig uten avdelingens vilje og evne til å snu og endre seg, jobbe under skiftende omstendigheter og ofte med liten forutsigbarhet. Alt av personell fra yngste OR til eldste offiser har jobbet hardt og vist vilje til utvikling.
– Vi trenger virkelig alle i avdelingen og jeg er veldig fornøyd med hvor langt vi har kommet og resultatene vi har levert, legger han til.
Med den satsingen som til nå er lagt ned, følger resultater. Tidligere i mars satt Stortinget av 2,5 milliarder kroner til Kystjegerkommandoen for videre utvikling og investeringer.
– Det er ikke å komme unna at vi nå går inn i en tid som krever mye ny og annerledes kompetanse sammenlignet med tidligere. Nå skal det innføres ny teknologi hvor større droner, avanserte sensorer og nye fartøyer står høyt på planen.
Larsen legger til at det i tillegg skal frem 20 større og mindre materiellkategorier som radioteknologi, sensorteknologi, autonomi og kunstig intelligens i tiden fremover.
Men for å fortsette utviklingen av avdelingen må nye årsverk hentes inn, mener Larsen.
– I prosjektet ligger det en årsverksøkning på cirka 15 prosent, dette er en god start og jeg er veldig glad for at vi har fått dette til. Dette tallet er basert på et absolutt minimum og fremdeles «lean manning» prinsippet.
Han forteller videre at det vil være behov for en ytterligere økning av personellet i fremtiden for å skape en robust avdeling som kan gjennomføre operasjoner over tid og på flere steder samtidig og på den måten dekke de operative behovene.
Lærerik tid
Til sommeren går Larsen av som sjef som Kystjegerkommandoen, han skal da over til Forsvarsdepartementet og utenrikstjenesten som forsvarsattaché i Kyiv. Tiden i Harstad oppsummerer han som lærerik.
– Tiden min i KJK har vært utrolig lærerik. Både å få lov til å være med å utvikle en avdeling på den måten vi har gjort, og oppnå alt vi har gjort sammen med unge og svært dyktige mennesker.
– Har du et høydepunkt fra årene dine i KJK?
– Å velge et høydepunkt fra disse fire årene er vanskelig. Det er mange høydepunkter som til syvende og sist har kulminert. At regjeringen anbefaler en så stor ramme som de nå har gjort for å videreutvikle KJK, er en veldig gledelig og vi er godt fornøyde på Kystjegerkommandoen.
Etter sommeren flytter Sten Larsen fra Harstad og til sin nye arbeidsplass. En jobb han gleder seg stort til.
– Nå skal jeg begynne å jobbe for Forsvarsdepartementet i utenrikstjenesten som Forsvarsattaché i Kyiv, sier han og legger til:
– Jeg ser veldig frem til denne jobben. Det er en meningsfull og viktig jobb som bidrar til å utøve norsk sikkerhetspolitikk i Ukraina. Jeg ser frem til å jobbe med den norske ambassadens team og våre ukrainske kolleger.