Nyheter

BYTTES UT: Kystjegerkommandoen med stridsbåt 90 under en øvelse i 2016. Disse fartøyene kan snart bli byttet ut.

2,5 milliarder til Kystjegerkommandoen:
– Blir betraktelig bedre enn noen gang

Det ligger an til nye fartøy og droner for kystjegerne, dersom regjeringen får grønt lys fra Stortinget.
– Veldig gledelig, sier KJK-sjefen, som spretter sjampanjen i kveld.

Publisert

– Det er en glede å se at det er politisk vilje og forståelse for at kysten er viktig, sier sjefen for Kystjegerkommandoen, kommandørkaptein Sten Richard Larsen over telefon til Forsvarets forum. Han har fri og går i Lyngsalpene fredag ettermiddag. 

Fredag leverte regjeringen proposisjon 59 S til Stortinget, der det er satt av 2,5 milliarder kroner til Kystjegerkommandoen.

Fartøy og droner

Fem fartøy som erstatning for dagens seks eksemplarer av stridsbåt 90, ubemannede luftbårne systemer (populært kalt droner) og anskaffelse av bordingsbåter ligger i forslaget.

– Det blir en formidabel økning i kapasitet, kapabilitet, forståelse og hvordan vi opererer langs kysten, og som sikrer evnen til å motta allierte forsterkninger, sier en andpusten Larsen, som nærmer seg fjelltoppen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Han sier avdelingen har fått tre effektmål de skal oppnå:

1. Bidra til å øke evnen til å skaffe situasjonsforståelse og beslutningsstøtte, primært langs kysten og ute i havet. 

2. Bidra til å kunne gi måldata til langtrekkende våpensystemer, være seg NSM fra fregatt eller JSM fra F-35, og ikke minst allierte våpensystemer. 

3. Bordingskapsitet i Sjøforsvaret. 

Sjampanje-feiring

Larsen sier at midlene som bevilges vil gi dem ny teknologi, sensorer, systemer og fartøy. 

– Jeg kan med hånden på hjertet si at vi blir betraktelig bedre enn noen gang, sier Larsen, som nettopp har besteget tinden.

FORNØYD: Kommandørkaptein Sten Richard Larsen i Kystjegerkommandoen i Lyngsalpene. Han er strålende fornøyd med regjeringens forslag.

– Det er veldig gledelig. Det blir en sjampanjeflaske i kveld.

Midlene skal dessuten dekke nødvendige investeringer i leirene Trondenes ved Harstad og Ramsund orlogstasjon. 

– Ny havn på Trondenes er viktig for prosjektet. Nå er havna midt i Harstad sentrum, men det tas grep for å få oss ut derfra og til Trondenes-halvøya. 

Torsdag varslet Støre-regjeringen at de vil øke forsvarutgiftene til over to prosent av brutto nasjonalprodukt allerede innen 2024, og dermed nå Natos mål for medlemslandene. 

I regjeringens forslag til Stortinget har posten om Kystjegerkommadoen en kostnadsramme på 2520 millioner kroner. 

Powered by Labrador CMS