Nyheter

DESTRUERING: Fregatten "Helge Ingstad" da den ble flyttet fra CCB-basen på Ågotnes til destruering hos Norscrap West på Hanøytangen på andre siden av fjorden.

Ti millioner i foretaksstraff til Forsvarsdepartementet etter fregattforlis

Hordaland, Sogn og Fjordane statsadvokatembeter har ilagt staten ved Forsvarsdepartementet foretaksstraffen. Departementet har meddelt at forelegget blir vedtatt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det melder VG.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Foretaksstraff er straff som ilegges et foretak, det vil si et selskap, forening eller annen sammenslutning. Foretaksstraff kan ikke ilegges et enkeltpersonforetak, skriver avisen.

Fregatten KNM Helge Ingstad kolliderte med tankskipet Sola TS i Hjeltefjorden utenfor Bergen natt til 8. november 2018.

I mai ble det kjent at Statsadvokatene i Hordaland, Sogn og Fjordane hadde tatt ut en formell tiltale mot vaktsjefen på fregatten.

Samtidig varslet Riksadvokaten staten ved Forsvarsdepartementet om at en foreløpig mente at det var grunn for å ilegge virksomheten foretaksstraff, og de ble gitt frist til 20. mai d.å. for å komme med merknader til varselet, meldte Bergens Tidende 6. mai.

Det var rettet kritikk mot flere aktører i etterkant av ulykken. Likevel er Riksadvokaten av den oppfatning at det bare er for vaktsjefen på fregatten og staten ved Forsvarsdepartementet at «grensen for det straffbare er overskredet».

Forsvarsdepartementet skriver i en pressemelding at det har meddelt statsadvokaten tirsdag at forelegget blir vedtatt:

«Departementet tar til etterretning at påtalemyndigheten mener det er grunnlag for foretaksstraff i saken og at begrunnelsen for dette er at Forsvaret, gjennom klarere retningslinjer og prosedyrer for å hindre den type sammentreff av uheldige omstendigheter på bro som er konstatert i denne saken, kunne ha avverget ulykken.»

Departementet understreker at vedtakelsen av forelegget ikke innebærer at departementet har tatt stilling til eventuell strafferettslig skyld hos enkeltpersoner. Dette vil det være opp til domstolene å avgjøre.

Rettssaken mot vaktsjefen om bord på fregatten starter 16. januar 2023. Hordaland tingrett har satt av åtte uker til behandlingen.

Powered by Labrador CMS