Nyheter

KRIG: Russlands krig mot Ukraina vil likevel påvirke sikkerhetspolitikken i flere år, sier sjef for Forsvarets operative hovedkvarter Yngve Odlo. På bildet ser vi ukrainske solldater i Kyiv.
KRIG: Russlands krig mot Ukraina vil likevel påvirke sikkerhetspolitikken i flere år, sier sjef for Forsvarets operative hovedkvarter Yngve Odlo. På bildet ser vi ukrainske solldater i Kyiv.

Sjef FOH: Ikke overrasket av det russiske angrepet

Russlands krig mot Ukraina vil likevel påvirke sikkerhetspolitikken i flere år, sier sjef for Forsvarets operative hovedkvarter Yngve Odlo.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

–Det er en svært alvorlig situasjon, og det er surrealistisk. Likevel er det ikke overraskende da vi har sett den russiske styrkeoppbyggingen ved grensen til Ukraina over lengre tid, sier generalløytnant Ynge Odlo til Forsvarets forum.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Samtidig som det er harde kamper mellom russiske og ukrainske styrker, understreker Odlo at sikkerhetssituasjon i norske nærområder ikke er vesentlig endret.

Krigen vil heller ikke utløse militære reaksjoner fra Norge eller Nato da Ukraina ikke er en del av forsvarsalliansen. Likevel har sjefen for hovedkvarteret i fjellet på Reitan registrert en økende tilspissing av sikkerhetssituasjonen i Europa.

Det er som følge av Russland, sier Odlo.

– Det er en invasjon av en annen selvstendig nasjons territorium. Det utløser ikke Nato-pakten, sier Odlo og sikter til forsvarsalliansen artikkel fem, et angrep på et Nato-land er et angrep på alle.

Har hevet beredskapen

Generalløytnanten sier at Forsvaret har hevet beredskapen og «årvåkenheten» i norske nærområder. Han viser også til at Forsvaret gjennomgikk planverket før jul som følge av situasjonen i Ukraina.

ALVORLIG: Sjef FOH Yngve Odlo sier at det russiske angrepet vil prege Europa i flere år.
ALVORLIG: Sjef FOH Yngve Odlo sier at det russiske angrepet vil prege Europa i flere år.

Til tross for krig er det mer eller mindre en normalsituasjon på Natos nordflanke.

– I våre nærområder er det normal aktivitet. Det som skjer nå, sier Odlo og sikter til krigen i Ukraina:

– Det kommer til å påvirke den sikkerhetspolitiske «arkitekturen» i Europa i mange år framover. Angrepet fra Russland er et klart brudd på internasjonal rett, sier Odlo og peker på at dette er siste, men langt fra første gang Russland har trådt over en folkerettslig grense.

– Det så vi tidligere ved annekteringen av Krim (2014) og ved krigen i Georgia (2008).

Endrer ikke Nato-øvelsen

Samtidig som russiske og ukrainske styrker kjemper i hovedstaden Kyiv, er det er bare uker til Nato-øvelsen Cold Response starter. Da kommer flere tusen Nato-soldater til Norge, og mange land har allerede deler av sine styrker på plass forteller Odlo.

Til tross for den tilspissede situasjon sier Odlo at det ikke er noen grunn til at øvelsen ikke skal gå som planlagt.

– Samholdet mellom Nato-landene er kanskje bedre enn noen gang, sier Odlo som mener at det russiske angrepet har virket samlende for forsvarsalliansen.

– Flere land sine styrker er allerede kommet til Norge, og vi har ingen planer om å endre øvelsen som følge av krigen i Ukraina. Vi har vært åpne knyttet til øvelsen og vi har invitert alle nasjoner i OSSE (Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa) til å sende representanter for observere øvelsen.

Powered by Labrador CMS