Nyheter

KYIV: Ukrainske soldater i Kyiv 25. februar.
KYIV: Ukrainske soldater i Kyiv 25. februar.

Ikke ulovlig for nordmenn å kjempe for Ukraina

Ukrainas president ber europeere med kamperfaring kjempe for Ukraina. Ikke straffbart, sier generaladvokaten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Europeere med kamperfaring bør slutte seg til de ukrainske styrkene for å kjempe mot Russlands invasjon, sier Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Om du har kamperfaring, og ikke vil se på deres politikeres ubesluttsomhet, kan du komme til landet vårt og bli med oss i forsvaret av Europa, som er svært viktig akkurat nå, sier Zelenskyj i en video.

Dersom norske borgere skulle ta Zelenskyj på ordet, er det ikke kriminalisert å slutte seg til en fremmed stats hær, opplyser generaladvokat Sigrid Redse Johansen. Å kjempe mot Norge er derimot ulovlig.

– Det som er kriminalisert er virksomhet som kan svekke forsvarsevnen til Norge eller allierte, sier Johansen til Forsvarets forum.

GENERALADVOKATEN: Sigrid Redse Johansen, Generaladvokat.
GENERALADVOKATEN: Sigrid Redse Johansen, Generaladvokat.

I mange tilfeller vil det også være ulovlig å slutte seg til ikkestatlige militære aktører eller terrororganisasjoner.

Ba om bistand

En tilsynelatende trøtt ukrainsk president langet ut mot europeiske politikere, og ba europeere kreve at regjeringene deres gir mer økonomisk og militær bistand til Ukraina.

– Hvordan skal dere forsvare dere selv når dere er så treige til å hjelpe oss i Ukraina, spurte Zelenskyj.

Les også: – Når jeg sitter i flyet er jeg helt rolig, sier ukrainsk flyver

– Europa har nok styrke til å stanse denne aggresjonen. Kansellerte visum for russere? Utestenging fra SWIFT? Fullstendig isolering av Russland? Tilbakekalling av ambassadører? Oljeembargo? Stengt luftrom? I dag må alt dette være på bordet, sa presidenten.

Åpner for eldre

Alle voksne sivile får verve seg til den ukrainske hæren. Meldingen kom fra Ukrainas forsvarsdepartement fredag formiddag.

– Jeg har tatt beslutningen om å engasjere patrioter over 60 år som er mentalt og fysisk klare til å motstå og beseire fienden, skriver forsvarsminister Oleksij Reznikov på Facebook.

Reznikovs melding er en presisering av en tidligere beskjed der det het at det ikke var noen aldersgrenser, noe som skapte tvil om det også ble åpnet for mindreårige.

– I dag trenger Ukraina alle. Alle prosedyrer for å bli med i de væpnede styrkene har blitt forenklet. Du trenger kun et pass og en identifiserende kode. Det er ingen aldersgrenser, står det i en offisiell uttalelse fra det ukrainske forsvarsdepartementet, ved hærsjef Jurij Galusjkin, på Twitter.

Full mobilisering

Russiske og ukrainske styrker kjemper akkurat nå inne i den ukrainske hovedstaden Kyiv.

Torsdag kveld utstedte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj et dekret om full mobilisering.

Det medfører at alle vernepliktige kalles inn og blir og klargjort for krig, og at ingen menn mellom 18 og 60 år får forlate landet.

Les også: Norsk forsvarsattaché: – Vi går fem på hele tiden

Allerede har landets reservestyrke på rundt 200.000 blitt innkalt til tjeneste, men Zelenskyj utelukket så sent som tirsdag en full mobilisering.

Powered by Labrador CMS