Nyheter:

Ubåten USS Seawolf utenfor Tromsø i august.

Fem utenlandske atomubåt-anløp i fjor

Det er en brøkdel av antall anløp i 2019.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Antallet anløp er dramatisk redusert fra 2019, da det ble gjennomført 25 anløp i norske farvann.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Forsvarsdepartementet har bedt Forsvarsstaben om en oversikt over antall anløp av militære reaktordrevne fartøy i norsk farvann i 2020. Forsvarets forum har sett oversikten, som fremstilles slik:

Anløp til Sør-Norge: 3

Anløp til Nord-Norge: 2

I Norge er det bare i Bergen at ubåtene faktisk kan legge til kai. Anløpene i Nord-Norge gjøres til havs, hvor de får logistikk og forsyninger brakt til seg.

Reduksjon kan skyldes korona

Forsvarets operative hovedkvarter opplyser til Forsvarets forum at det er allierte nasjoner som må svare på hvorfor det er så markant reduksjon i anløp.

– Fra vår side er det naturlig å tenke i baner av koronaviruset, sier talsperson Brynjar Stordal ved FOH.

Det går ikke frem av dokumentet Forsvarets forum har fått innsyn i, hvilke nasjoner de reaktordrevne fartøyene kommer fra. I 2019 besøkte fartøy fra USA, Storbritannia og Frankrike norske farvann.

«Hemmelig» amerikansk ubåt

Et av anløpene er imidlertid kjent. I en sjelden melding opplyste det amerikanske sjøforsvaret at USS Seawolf gikk til overflaten utenfor Tromsø i august.

På grunn av deres rolle i forbindelse med innhenting av etterretning er det svært sjelden at den amerikanske marinen utgir bilder eller informasjon om hvor ubåtene av Seawolf-klassen befinner seg.

Les mer om det amerikanske ubåtbesøket i denne saken.

Powered by Labrador CMS