Nyheter:

Norske kampfly har identifisert flere russiske fly så langt i år enn for hele fjoråret. Her ser vi norske F-35 i nærheten av Bodø.
Norske kampfly har identifisert flere russiske fly så langt i år enn for hele fjoråret. Her ser vi norske F-35 i nærheten av Bodø.

Har identifisert flere russiske fly utenfor norskekysten enn i fjor

I 2019 identifiserte norske jagerfly 83 russiske fly utenfor norskekysten. I 2020 er tallet overgått allerede i september, melder Nationen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I helgen ble fly nummer 84 identifisert, bekrefter Forsvarets hovedkvarter (FOH) overfor avisa.

Major Brynjar Stordal opplyser at det skjedde under utrykning nummer 41, som en del av Natos alarmberedskap (QRA).

– Det er ikke nytt at fly som dette legger ut på langtur i våre nærområder, men det er ikke veldig vanlig at de har tokt som varer såpass lenge og trekker så langt vest og sør, skriver Stordal i en epost til Nationen.

Les også: Først krysset et russisk Su-27 jagerfly rett foran et amerikansk B-52 bombefly. Så ble dansk luftrom krenket.

I fjor måtte forsvaret rykke ut på kort varsel 38 ganger mot russiske fly langs norskekysten. Flyene det var snakk om i helgen, var to strategiske bombefly av typen TU-142. Flyet ble identifisert av norske F-16 fra Bodø som rutinemessig var i internasjonalt luftrom over havområdene vest av Norge.

Stordal påpeker at dette er noe Russland har full anledning til, så lenge de holder seg i internasjonalt luftrom.

Selv om antallet utrykninger og identifiseringer er høyere enn fjoråret, er det fremdeles ennå langt færre enn i 2018, da det ble gjort 57 såkalte scrambles og 100 identifiseringer, ifølge Nationen.

Powered by Labrador CMS